A reggeli a nap legfontosabb étkezése, ezt nem győzik hangsúlyozni a táplálkozás-szakértők. Mégis hajlamosak vagyunk ellógni ezt a fogást, mondván, nem akarunk ezért a dolgos hétköznapokon korábban kelni. Hétvégén viszont ez nem lehet mentség, ezért összegyűjtöttünk pár ízletes reggeli falatot: egy édes, egy szendvics-jellegű, egy tojásos és egy könnyű fogást.
[box title=”Nem feltétlenül idő kérdése” box_color=”#cbbd2f”]Ébredés után szervezetünk energiaszintje alacsony, hiszen akár 12 óra is eltelt már a legutóbbi étkezésünk óta. Ajánlott ételek reggelire: teljes kiőrlésű pékáru; teljes értékű gabonát tartalmazó gabonapehely; tej, tejtermék, egyéb fehérjeforrás; zöldség, gyümölcs. Elöljáróban annyit tehát leszögezhetünk, hogy a „nincs időm” nem elég erős érv arra, hogy valaki kihagyja ezt az étkezést, ugyanis az egyik legjobb reggeli fogás teljes értékű gabonával készült gabonapehely friss gyümölccsel és tejjel – ezt pedig pár perc alatt összedobhatjuk, a hétköznapi rohanás közben is.[/box]
Angol muffin szendvics (Forrás itt)
Hozzávalók:
- zsemle
- bacon
- tojás
- csiperkegomba
- (lapka)sajt
Elkészítés:
Egy tojásból készíts vékony omlettet, hajtogasd akkorára, mint a zsömléd. Kevés zsiradékon pirítsd roppanósra a gombaszeleteket, majd süsd meg a bacont is. A sajtot tedd a még forró omlettre, amitől kissé megolvad, aztán mehet rá a gomba és a bacon.
Hogy mit teszünk a zsemlénkbe, az igazából fantázia, ízlés és a hűtő aktuális tartalmának kérdése is. A hivatkozott blogon megtalálható az angol muffin (zsömle) receptje is, de akinek nincs kedve házilag elkészíteni, az természetesen pótolhatja boltival is, ám érdemes valamilyen „masszívabb” zsemlét választani.
Snidlinges-sajtos omlett (Forrás itt)
Hozzávalók:
- 4-5 tojás
- 4 ek. apróra vágott snidling
- 120 g feta sajt
- 2 ek. vaj
- szárított tárkony
- só, bors
Elkészítés:
1. A tojásokat verd fel egy tálban, sóval, borssal ízesítsd ízlés szerint.
2. A finomra vágott snidlinget keverd össze a lemorzsolt sajttal, egy kis sóval is megszórhatod (de ez elhagyható, elvégre a feta önmagában is sós). A krém egyik felét kavard bele a tojásba, a másik felét tedd félre.
3. A felhevített vajon süsd át teljesen a tojást keverés nélkül. Tedd tányérra, majd szórd rá a maradék snidlinges-sajtos keveréket.
Olasz palacsinta (Forrás itt)
Hozzávalók:
- 250g mascarpone
- 2 tk. instant kávé
- 2 tk. cukor
- fél citrom reszelt héja
- 30 ml olaj
- 300 ml liszt
- 500 ml tej
- csipet só
- 2 tojás
- 2 ek. cappuccino por
Elkészítés:
1. A felvert tojásokhoz add hozzá sorban a tejet, a lisztet, a sót, a kész cappuccinót, a citromhéjat és az olajat, majd keverd simára. A szokásos módon süsd meg a palacsintákat kevés felhevített olajon.
2. Töltelék: oldd fel a kávét negyed csésze vízben, add hozzá a cukrot, majd az egészet keverd el a mascarponéval. Gyümölcsökkel is megszórhatod a palacsintákat, úgy még finomabb és táplálóbb lesz.
Túrós piritós
A zsírszegény natúr túró nagyon jó választás reggeli gyanánt – főleg, ha vigyázol a vonalaidra. Friss gyümölccsel is finom és laktató, de most egy sós változatot mutatunk.
Amire szükség lesz:
(lehetőleg teljes kiőrlésű) kenyér
sovány túró
paradicsom
olíva olaj
só, bors
Az elkészítés nagyon egyszerű: a pirítóst kend meg túróval, tegyél rá paradicsom szeleteket, leheletnyi olíva olajat, végül egy kis fűszert ízlés szerint. (Természetesen tovább gazdagíthatod a pirítósodat zöldségekkel és fűszerekkel.)