Ez a bejegyzés egyfajta kettős tartalommal bír, ugyanis a Jalisco-i Volcan de Tequila sajátosságainak a bemutatásán túl magával a tequila fogalmával is közelebbről megismerkedünk. Pontosabban fogalmazva a tequila készítésének rejtelmeiben merülünk el. Merthogy roppant érdekes témakörről van szó, legyünk őszinték. Nem beszélve arról, milyen szintű élménynek számít a Jalisco-i Volcan de Tequila ízlelése és zamatolása. Úgyhogy ne is tétovázzunk, inkább vizsgáljuk meg a témakört közelebbről is.
Ízlelgessük egy kicsit, mi mindennel ajándékoz meg bennünket a tequila?
A tequila gyakorlatilag Mexikó nemzeti italának számít, arrafelé majdhogynem kötelező időnként megízlelni a különféle híres párlatokat. Ami pedig a tequila elkészítéséhez szükséges alapot illeti, az egy speciális növénynek köszönhető.
A növény az agávé, amely egyébként a liliomvirágúak rendjébe tartozik. Fontos megemlíteni vele kapcsolatban, hogy számos téves híreszteléssel ellentétben egyáltalán nem rokona a kaktusznak.
Viszont létezik számos fajtája, amelyek közül kizárólag a kék agávé engedélyezett tequila készítésére. Ehhez a fajtához viszont remekül passzol a Mexikó területén jellemző talaj, úgyhogy a tequila alapja tényleg rendelkezésre áll.
A tequila elkészítésének módja lépésről lépésre
A metódus alapja a rendkívül érdekes elnevezésű agávé szív, a piña. Az eléréséhez a tüskés leveleit levágják, hogy sikerüljön hozzáférni az egyébként 32 kg önsúlyú összetevőhöz. Ezután a piñát felezik, negyedelik és lassan pörkölik.
Úgynevezett „hornos” kemencékben megy végbe a pörkölés maximum 48 órán át abból a célból, hogy a keményítőket fermentálható cukorrá sikerüljön alakítani. A szívek összenyomásával és aprításával cukros lé szabadul fel. Ez az aguamiel vagy „mézes víz”.
A lé fermentációs tartályokba kerül, és kezdetét veheti a fermentáció. Magát a levet egyébként nyitott vagy zárt fa- vagy rozsdamentes acéltartályokban érlelik legfeljebb 96 órán át. Ennek köszönhetően 6% alkoholtartalommal rendelkező folyadék jön létre, amit aztán minimum két alkalommal desztillálnak.
Amit a Jalisco-i Volcan de Tequila sajátosságairól alapvetően tudni érdemes
Maga az elnevezés a 200 ezer évvel ezelőtt kitört „Volcan de Tequila” vulkánhoz köthető. Ami az ital karakterét illeti, a menta, a frissen vágott fű, a citrusfélék és a fűszerek gazdag és sokszínű elegye fedezhető fel benne.
No és persze a másik fontos tényező, mire is számíthatunk kóstolás után? Nos, a Jalisco-i Volcan de Tequila magában hordozza a terület sajátosságait. Vagyis egyaránt ott van benne a lowland citrusos, fűszeres terroirja, a highland cseresznyés, barackos jegyeivel együtt.
Aroma fronton pedig a dohány, szárított gyümölcsök, csokoládé, karamella és vanília pompás ötvözetét hordozza.
(x)