Az elmúlás évszaka olyan isteni termésekkel áld minket meg, amiket a főzés szerelmesei egyszerűen nem hagyhatnak figyelmen kívül. Gesztenye, a sütőtök, a dió és még sorolhatnánk mennyi minden egészséges és izgalmas ízvilágú termés található a piacon. Kedvenc pécsi gasztrogurunk, Lánczos Sándor segítségével mutatunk néhány olyan receptet, hogy ízlelőbimbó nem marad szárazon.
Almás paszternák leves gesztenyével, kecske sajttal
Hozzávalók:
- 20 g vaj
- 2 db közepes paszternák, kis kockákra vágva
- 2 db zeller felkockázva
- 2 db alma meghámozva, felkockázva
- 250 g sült gesztenye (esetleg gesztenye massza)
- 1 liter alaplé
- 250 g jó minőségű, lágy kecskesajt
- 1 marék metélőhagyma felaprítva
- tejszín (tálaláshoz)
- só, frissen őrölt bors
Elkészítés:
Olvasszuk meg a vajat egy lábosban, majd dobjuk rá a paszternákot, a zellert és fűszerezzük sóval, borssal. Pirítsuk le picit, majd öntsük fel az alaplével. Nagy lángon hagyjuk 10 percig, közben kevergessük, amíg a zöldségek puhulni kezdenek. Adjuk hozzá az almákat, főzzük további 5-10 percig, amíg az almák megpuhulnak. Mehet bele a gesztenye, és újabb teáskanál őrölt bors adag. Főzzük további 20 percig. Ha a paszternák is teljesen megfőtt, vegyük le a tűzről, és botmixerrel pürésítsük. Tegyük vissza a tűzre, és óvatosan tépegessük bele a sajtot, és kevergetve olvasszuk el. Tálaljuk egy kanálnyi tejszínnel, és apróra vágott snidlinggel.
———————————————————————————————————————————————
Sütőtök lasagne
Hozzávalók:
- 250 g gomba felszeletelve
- 1 kis fej hagyma apróra vágva
- ½ tk só, bors
- 2 tk olíva olaj
- 450 g tök püré
- 1,2 dl tejszín
- 1 tk szárított zsálya
- 9 db lasagne lap
- 250 g ricotta
- 250 g mozzarella
- 150g parmezán
Elkészítés:
Egy serpenyőben pároljuk meg a hagymát a gombával és egy kis sóval amíg meg nem puhulnak. Tegyük félre. Egy tálban keverjük össze a sütőtök pürét a tejszínnel, a zsályával, sóval és borssal. Egy hőálló edény aljára kenjünk a püréből. Fedjük le 3 db lasagne lappal (egy kicsit fedjék egymást). Tegyünk rá a gombából, a ricottából, mozzarellából, majd szórjuk meg parmezánnal. Ismételjük meg kétszer a folyamatot. Fedjük le alufóliával, és 190 fokon süssük 45 percig. Vegyük le a fóliát, a maradék parmezánnal szórjuk meg, és süssük még 10-15 percig, amíg a sajt megpirul. Hagyjuk állni 10 percig, és már tálalhatjuk is.
———————————————————————————————————————————————
Nagymama gluténmentes gesztenye tortája
Hozzávalók:
- 4 tojás
- 4 ek cukor
- 1 gesztenye massza
- 1 vaníliás cukor
Elkészítés:
A tojásokat válasszuk ketté. A sárgáját keverjük habosra a cukorral és a vaníliás cukorral, majd adjuk hozzá a felengedett masszát. A fehérjét verjük kemény habbá, majd ezt óvatosan dolgozzuk bele a gesztenyés masszánkba. Kivajazott formában 160 fokon süssük, míg a közepe is megsül.
———————————————————————————————————————————————
És az örök kedvencünk, a sütőtökös latte
Hozzávalók:
- 1,5 l tej
- 6 csésze fekete kávé
- ½ csésze sütőtök püré (a sütőtököt először megsütjük, majd kiszedjük a héjából, és egy villával, vagy botmixerrel pürésítjük)
- ½ csésze vanília aroma
- 100 g kristálycukor
- 2 tk fahéj
- 3 rúd fahéj
Elkészítés:
Egy edénybe keverjük össze a kávét és a tejet. Mehet bele a többi hozzávaló, botmixerezés, majd dobjuk bele a 3 fahéj rudat. Fedjük le, és főzzük 2 órát. Tejszínhabbal és kevés fahéjjal szórjuk meg, tálaljuk bögrékbe!