Ha nincs kedved hosszú órákat a konyhában állni, de este jönnek a vendégek, akkor a tapasozás a legjobb választás. A változatos, apró, ízletes falatkák szuperül passzolnak a borokhoz, ráadásul viszonylag gyorsan meg is vannak. Ki mást hívtunk volna segítségül cikkünkhöz, mint S. Pápa Petrát, a pécsi Eleven bor&tapas tulajdonosát. Petra három receptet mutat – egy halast, egy zöldségest és egy húsost – amivel kerek lesz a nyáresti poharazás.
A halimádóknak lazackrémet mint kenegetőt, a vegetáriánusoknak feta sajtos sült paradicsomot, a húsosoknak pedig marhahúsos töltött padlizsán receptet mutatunk S. Pápa Petra segítségével. A receptek 4 adagra szólnak minden esetben. Nézzük is:
Kapros lazackrém
– 15 dkg mascarpone
– 1 ek finomra vágott kapor
– 1 citrom leve
– 10 dkg füstölt lazac
– bagett
A lazacot botmixerrel pépesítjük. Elkeverjük a füstölt halat a szobahőmérsékletű mascarponéval, majd hozzáadjuk a citrom levét, és belekeverjük a kaprot. Megpirított bagettszeletekre kenegetjük.
Feta sajtos sült paradicsom
– 20 dkg feta sajt
– 80 dkg paradicsom (vegyesen minél több fajta)
– maréknyi kalamata olajbogyó
– 16 db bazsalikomlevél
– olívaolaj
A paradicsomokat (méretüktől függően) félbe/negyedbe vágjuk, a kicsiket egészben hagyjuk, és elterítjük egy hőálló tál alján. Rászórjuk az olajbogyót és a bazsalikomleveleket, majd összeforgatjuk egy kis olívaolajjal. Négy darabba törjük a sajtot, ráültetjük a paradicsomok tetejére és 180 fokon körülbelül 15-20 perc alatt megsütjük (amíg a feta színt nem kap). Friss bagettszeletekkel kínáljuk.
Marhahúsos töltött padlizsán
– 250 g darált marhahús
– 2 közepes méretű padlizsán
– 1/2 piros kaliforniai paprika, apróra kockázva
– 1 kisebb fej vöröshagyma, finomra vágva
– 1 gerezd fokhagyma, kés lapjával szétnyomva
– 1/2 kk őrölt köménymag
– egy nagy csipetnyi csilipehely
– 1 kk füstölt paprika
– 1/2 kk őrölt fahéj
– 4 ek paradicsomszósz
– só, bors
– 10 dkg érlelt sajt, reszelve
– olívaolaj
A padlizsánokat félbevágjuk, húsukat átlósan bevagdossuk, ügyelve arra, hogy a héjukat ne vágjuk át. Vágott felükkel felfelé sütőpapíros lemezre ültetjük, megkenjük olajjal, sózzuk és 180 fokos sütőben puhára sütjük. A megsült padlizsánok belsejét kikanalazzuk, körülbelül fél-1 centiméteres széleket hagyva, majd összevágjuk és félretesszük.
A hagymát, fokhagymát dinszteljük, hozzáadjuk a fűszereket, pirítjuk, mehet bele a marhahús, kevergetve tovább pirítjuk. 15-20 perc alatt összefőzzük közepes lángon, a végén a paradicsomszószt és a padlizsánok kikanalazott húsát is elegyítjük benne, pár percig tovább főzzük. A húsos tölteléket elosztjuk a padlizsáncsónakokban, tetejüket meghintjük a sajttal és forró sütőben készre sütjük.