A farsangi időszak legjellegzetesebb édessége a farsangi fánk. Tuti, hogy még a legnagyobb akaraterővel rendelkezők sem bírják ki, hogy legalább a farsangi időszakban ne csábuljanak el a finomság kedvéért! Farsangkor fánkot kell enni, és illik házilag is készíteni. Összegyűjtöttük a pécsi cukrászok, szakácsok kedvenc receptjeit.
[su_note note_color=”#7dd3eb”]A farsang hossza évről évre változik, mivel zárónapja a húsvét időpontjához kötődik. Vízkereszttől (január 6.) a húsvétot megelőző 40 napos nagyböjt kezdetéig, azaz hamvazószerdáig tart. Farsang a tavaszvárás pogány kori, igen változatos képet mutató ünnepeiből nőtt ki, gyakorlatilag a zajos mulatozás, a tréfacsinálás, bolondozás, eszem-iszom és a párkeresés, udvarlás időszaka. Magyarországon a fánk a XIX. században terjedt el, és egyre több helyen lett szokássá, hogy farsangkor az asztalra kerüljön ez a nyalánkság. [/su_note]
1. Hagyományos, nagymamaféle fánk Lánczos Sándortól
A pécsi szakácstól olyan receptet kaptunk, ami a hagyományos „nagyikonyha” kedvelői számára egész biztosan tökéletes lesz. Természetesen ehhez elmaradhatatlan a házi baracklekvár, amit mellé vagy fánktöltővel a sütibe lőve fogyaszthatunk. Mind a tíz ujjunkat megnyaljuk majd, ez garantált!
Hozzávalók
0,5 kg liszt
3 dl langyos tej
2 tojás sárgája
5 dkg olvasztott vaj
3 dkg élesztő
2 evőkanál porcukor
1 csipet só
A langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt egy csipet cukorral, közben kimérjük a lisztet. Ehhez adjuk az olvasztott vajat, a porcukrot, a csipet sót, a tojássárgákat, majd az élesztős tejet. Alaposan összedolgozzuk, amíg egy szép sima, könnyű tésztát nem kapunk. Ha kicsit ragad a tészta, kevés liszttel javítsunk rajta. Letakarjuk, és szobahőmérsékleten hagyjuk kelni 45-60 percet. Amikor megkelt, lisztezett felületre öntjük, és ujjnyi vastagra kiszaggatjuk. Közepén az ujjunkkal pici mélyedést készítünk, majd újra letakarjuk, és újra kelesztjük, 20-30 percig. Közepesen meleg olajban sütjük, először a felső oldalát, fedő alatt, majd fordítás után már fedő nélkül, aranybarnára. Frissen, sok porcukorral és házi baracklekvárral fogyasszuk!
2. Vörösboros „majdnem fánk”, ahogy B. András Márta készíti
A Czukor Borsó pécsi tulajdonosa a villányi borvidéken megtanulta, hogy egy kis bor mindennel csodákat tesz. Főleg farsang idején. Ez a süti tökéletes alternatíva lehet annak, aki nem kedveli az olajban sült tésztákat.
Hozzávalók
175 ml olívaolaj
400 ml vörösbor
650 g liszt
170 g kristálycukor
1/2 teáskanál szódabikarbóna
2 teáskanál ánizs
fél vanília rúd kikapart magjai
1 csipet só
A nedves és a száraz hozzávalókat keverjük külön tálban, majd öntsük össze és dogozzuk jól el. Nedves konyharuha alatt 30 percig pihentessük a tésztát. A sütőt 180 fokra melegítsük elő. A tésztából körülbelül 8 centis, ujjnyi vastag rudakat formázzunk, végeiket nyomjuk össze karikákat formázva. Sütőpapíron körülbelül 15 perc alatt süssük aranybarnára, hintsük meg porcukorral.
3. A Mimi néni féle csöröge – Lokodi Ákos, pécsi kreatív séf ajánlásával
Különleges, pálinkával megbolondított fánkot készített Lokodi Ákos nagymamája, Mimi néni. A séf volt olyan kedves és rendelkezésünkre bocsátotta az ínycsiklandozó édesség receptjét. Íme:
Hozzávalók
25-30 dkg finomliszt
2 db tojás
2 evőkanál barackpálinka
2,5 dkg puha vaj
1 csipet só
2 evőkanál tejföl
Alaposan összegyúrjuk a lisztet, tojást, pálinkát, vajat, sót és tejfölt, hogy rugalmas (de nem ragadós) tésztát kapjunk, ezt a liszt mennyiségével tudjuk szabályozni. Azonnal kinyújtjuk, olyan 1-1,5 mm vastagságúra. amilyen vékonyra csak tudjuk, mert annál finomabb, porhanyósabb lesz. Derelyevágóval kisebb rombuszokat vágunk és a közepükbe két bemetszést készítünk. Egyik sarkát a másikon áthúzzuk és forró, bő olajban kisütjük mindkét oldalát. Papírszalvétán lecsöpögtetjük, porcukorral és baracklekvárral tálaljuk.
4. A pécsi Hobbi Pék ezzel a panyolai töltött fánkkal készül a farsangra
Salamon Balázs nem örökölt recept alapján dolgozik a farsangi időszakban, inkább az internetre, azon belül is Libor Mária receptjeire hagyatkozik. Van is néhány kipróbált, jól bevált fánkreceptje, ezek közül választottunk egyet.
Hozzávalók
60 dkg finomliszt
3,5 dkg élesztő
kb. 2,5 dl langyos tej
4 evőkanál cukor
4 tojás sárgája
0,5 dl rum
1 csipet só
1 narancs vagy citrom reszelt héja
8 dkg olvasztott vaj
szilvalekvár
Először felfuttatjuk az élesztőt egy kevés langyos tejben. A maradék tejjel és a többi hozzávalóból lágy, hólyagos tésztát dagasztunk, az olvasztott vajat csak a legvégén adjuk hozzá. Kiolajozott kelesztőtálban duplájára kelesztjük, majd lisztezett deszkára borítjuk és ujjnyi vastagra kisodorjuk. A tésztát visszahajtjuk, megtöltjük szilvalekvárral, óvatosan megsodorjuk, majd félbehajtjuk és a két szárát megfonjuk. A szokásos módon olajat melegítünk, és a megkelt fonatokat pirosra sütjük. Fahéjas porcukorral tálaljuk. IDE kattintva a képekkel illusztrált receptet találjuk.
+1. Túrófánk
Találtunk még egy szuper receptet a Nosalty oldalán is, íme a túrófánk:
Hozzávalók
20 dkg tehéntúró
2 db tojás
4 dkg cukor
1 evőkanál sütőpor
150 g tejföl
20 dkg finomliszt