Tudtad, hogy rendkívül egészséges és igen sokrétűen felhasználható zöldség a tök? Mutatjuk.
Milyen fajtákat ismerünk?
A tökfélék családjába a tökök mellett egyébként az uborka, a sárga- és görögdinnye, a kiwano (tüskésuborka), a sártök, a luffatök és a lopótök is beletartoznak. Maga a töknemzetség is egyre népesedik: népszerűek a spárgatök, kolbásztök, takarmánytök, olajtök, turbántök és lopótök, a laska (istengyalulta) tök, hogy csak néhányat említsünk. A legtöbbek által ismert sütőtök – a kukoricához, a burgonyához és még sok hasznos növényhez hasonlóan – Amerika felfedezése után került földrészünkre, őshazája Közép- és Dél-Amerika trópusi vidéke.
Miért egészséges a tök?
Azt szinte mindenki tudja, hogy egészséges zöldség, mi viszont összegyűjtöttük, milyen hatással van a szervezetre. Dr. Forrai Márta, pécsi címzetes főorvos, háziorvos és természetgyógyász a sütőtök jótékony hatására hívta fel a a figyelmet.
A tök ballasztanyagokban gazdag, kalóriában viszont szegény zöldségféle, húsa emellett sok vitamint és nyomelemet tartalmaz, így az emberi táplálkozás értékes alkotóeleme. A tökök zömmel narancsszínű húsa a nagy karotinoidaránynak köszönheti intenzív tónusát. A karotinoidok sorába tartozik a béta-karotin, amely a szervezetben zsír jelenlétében A-vitaminná alakul. A növényi, természetes A-vitamin pedig védelmet nyújt a daganatos betegségekkel, az érelmeszesedéssel és a keringési problémákkal szemben. Egyben gyulladásgátló, bármilyen (de főleg nyálkahártya) gyulladásra kiváló gyógyír. Ásványi anyagok közül magnézium és kalcium található nagy mennyiségben a tökhúsban.
A sütőtök magja pörkölve kellemes ropogtatni való. Viszont érdemes szem előtt tartani, hogy a napi ajánlás körülbelül egy csipet, mint más olajos magoknál. A hagyomány sokféle pozitív hatást tulajdonít a tökmagnak, ezek skálája az afrodiziákumtól a jól bevált féreghajtó szerig terjed. A tök húsához hasonlóan a mag is rostban gazdag, de magas a telítetlen (olajsav, linolsav) zsír- és fehérjetartalma.
Továbbá fitoszterol is van benne, mely gyulladáscsökkentő. Beszélni kell még a magnézium- és a káliumtartalmáról is, melyek a szervezet szinte legfontosabb ásványi anyagai. A vitaminok közül a magban érdemes megemlíteni az E-, F-, B1-, B2-, D-vitaminokat és a nyomelemek közül a szelént, cinket és rezet, melyeket szintén tartalmaz.
A tökmagolaj a vér koleszterinszintjének csökkentésében játszik fontos szerepet. A tökmagolajat rendszerint hideg állapotában használják pácokhoz, salátaöntetekhez, levesekhez. Az olaj segítségével a prosztatagondok megelőzhetőek és kezelhetőek, megszüntethetőek.
A főzőtöknek, vagy közönséges töknek magas a nátriumtartalma, amit a máj nagyon jól tud hasznosítani. Ez viszont nyári zöldség, nem úgy, mint a sütőtök, így hűsítő ital formájában kiválóan fogyasztható.
[su_box title=”Minden tökfajta ehető?” style=”soft” box_color=”#9cc48a” radius=”2″]A legtöbbjük igen. A kereskedelemben elsősorban ezek a fajták jelennek meg. De érdemes tudni, hogy különösen a kisméretű, dekoratív fajták sok keserű anyagot tartalmaznak. Ezeket ezért használják inkább díszítésre. Amennyiben kétségeink vannak, hogy az adott tök ehető-e vagy sem, nyersen kóstoljunk meg belőle egy kis darabot. Amennyiben keserű, úgy ne együk meg. [/su_box]