Március 20-án tartják a színes, guszta, trendi francia sütemény, vagyis a macaron napját nemzetközi szinten, például Pécsett is. Mutatjuk, hol érdemes édesszájú olvasóinknak érdeklődni az édességek iránt.
Mi az a macaron?
A sütemény eredetéről lehetne vitatkozhatni, de az tény, hogy Franciaország cukrászdáiban teljesedett ki és vált egyik legjellegzetesebb desszertjükké, világszerte ismert és népszerű édességgé. A leginkább habcsókra emlékeztető két kis korong darált mandulából, cukorból és tojásfehérjéből készül, amelyeket valamilyen ízesített krémmel, ganache-sal, esetleg lekvárral tapasztanak össze. Párizsban először 2005-ben tartották meg az első macaron napot, országunkban 2012 óta ünnepeljük ezt, egyre több vendéglátóhely csatlakozik a mozgalomhoz.
– A macaron titka többek között a süteményt körüllengő misztikumnak köszönhető. Nem egy egyszerű édességről van szó, sok előkészületet igényel, és bizony jó pár dologra oda kell figyelni, de ha egyszer ráéreztünk, akkor a végeredmény fantasztikus élmény – árulta el egy korábbi interjúban Szabó Réka Kata, a Yokka Desszertműhely tulajdonosa, ahol sok workshop témája ez a remek francia desszert.
Pécsett nagy divatja van
Szinte minden pécsi cukrászdában és kávézóban tartanak macaront. A hagyományos ízek – mint csokoládé, málna, vanília, karamell – mellett extrémebb, különleges aromavilággal is próbálkoznak sok helyütt: akad kéksajtos, zöldteás, chilis, mákos verzió többek között. A március 20-i ünnepnaphoz csatlakozik például a Pécsi Kávé, a Jókai cuki, a Park Pavilon Café, a Mischler Cakes és a Rokusch is.
Hogy pontosan milyen finomságokat kóstolhatunk, az legtöbb esetben csak a helyszínen derül ki. Szóval készítsük elő az ízlelőbimbókat és irány a város, macaronozzuk végig a vasárnapot! Persze szigorúan ebéd után…