A nyár egyik legfinomabb itala (mármint a kávékedvelők számára) a jeges kávé. Épp ezért összeszedtünk néhány izgalmas receptet.
Brazil jeges csokoládé – forrás: nosalty.hu
Hozzávalók négy főre:
– 5 dkg főzőcsokoládé
– 4 ek cukor
– 2,5 dl erős, forró kávé
– 7 dl tej
– tejszínhab
A csokoládét gőz felett felolvasztjuk, belekeverjük a cukrot. Beleöntjük a kávét és felforraljuk. Ekkor hozzáadjuk a tejet, és 10 percig főzzük. Jól behűtve, tejszínhabbal tálaljuk.
Epres jegeskávé – forrás: mindmegette.hu
Hozzávalók 1 pohárhoz:
– 1 gombóc vaníliafagylalt
– 1 gombóc eperfagylalt
– 1,25 cl hideg feketekávé
– 2 cl eperszirup
– 2 db eper
– tejszínhab
A fagylaltokat széles szájú pohárba tesszük, és ráöntjük a hideg kávét, majd tejszínhabbal díszítjük, és legvégül hozzáadjuk az eperszirupot. Eperrel és citromfű-levelekkel díszítjük.
Hozzávalók 2 pohárhoz:
– 240 ml espresso
– egy meghámozott, félbevágott banán
– 1 teáskanál barnacukor
– 2 evőkanál kókusztej
– 4 jégkocka
A kávékoktélokhoz szükséges kávét lefőzzük, majd jégbe hűtjük. Az italt hidegen keverjük össze a pürésített banánnal és a barna cukorral, majd a keveréket egy shakerben kókusztej és jég hozzáadásával felrázzuk. Ananásszal és kivivel díszítve koktélpohárban tálaljuk.
Görög jegeskávé – forrás: mindmegette.hu
Hozzávalók:
– 1 teáskanál instant kávé
– 1-2 teáskanal cukor
– kevés tej
– víz
– jég
Az instant kávét beletöltjük egy magas pohárba. Ha szükséges, 1-2 kanál cukrot adunk hozzá. Hozzáöntünk körülbelül 2 ujjnyi vizet, majd felhabosítjuk. Belerakunk 3-4 szem jégkockát, és végül felengedjük vízzel. Ízlés szerint kevés tejjel ízesíthetjük. Figyelem! Csak instant kávéból készíthető. Ami főzött kávéból készül, az nem frappé.
Kávé shake
Hozzávalók 1 pohárhoz:
– 2 dl tej
– 2 jégkocka
– 1 evőkanál nescafé vagy 1 dupla feketekávé
– cukor ízlés szerint
– 1-2 evőkanál tejszín
A hideg tejet, a jégkockát, a nescafét (vagy a dupla feketét), a cukrot és a tejszínt turmixgépbe öntjük és habosra keverjük. Talpas kehelypohárban, szívószállal kínáljuk. 1 gombóc vaníliafagyival és a tetején egy kis tejszínhabbal megspékelve mennyei.
Jeges barackos kávé – forrás: fincsi.hu
Hozzávalók:
– 80 ml espresso
– 1 egész csillagánizs
– 1 evőkanál barackszirup
– 50 ml barackjoghurt
– 3-4 jégkocka
– 3 evőkanál tejhab (1 teáskanál baracksziruppal édesítve)
– csokiforgács vagy őrölt mogyoró a díszítéshez
Főzzük le a kávét egy magas pohárba, ízesítsük csillagánizzsal, amit 5 percig hagyunk az italban, majd távolítsuk el. A kávét öntsük át egy shakerbe, adjuk hozzá a jégkockákat, és jól rázzuk össze. Keverjük hozzá a barackszirupot és a joghurtot, majd újra rázzuk össze, és töltsük hűtött pohárba. Kevés tejhab hozzáadása után csokiforgáccsal vagy mogyoróval megszórva kínálható.
Kávé mogyorókrémmel és vaníliafagyival – forrás: mindmegette.hu
Hozzávalók 2 pohárhoz:
– 2 evőkanál kávé
– 2 gombóc vaníliafagyi
– 4 kanál Nutella
– 2 kiskanál porcukor
– 3 dl szénsavas ásványvíz
A kávét összekeverjük a szobahőmérsékletű Nutella mogyorókrémmel és a cukorral, majd hozzáadjuk a fagylaltot is, és egy rövid ideig tovább keverjük. Poharakba töltve, ásványvízzel felöntve, szívószállal kínáljuk.
Plusz tipp: Készítsünk kávés jégkockát. Főzzünk le egy adag kávét, töltsük bele a jégkockatartóba, és tegyük bele a fagyasztóba. Ezzel a módszerrel nem vizezni, hanem valóban hűteni fogjuk kávénkat, megőrizve minden ízét és zamatát.