12 C
Pécs
szerda, november 20, 2024
KezdőlapKorzóGasztróJön az alma, a gyümölcsök királynője

Jön az alma, a gyümölcsök királynője

Az alma a Bibliában tiltott gyümölcsként szerepel, de illetjük őt a gyümölcsök királynőjeként és Jolly Jokereként is, hiszen szinte minden ételhez jól megy az íze. Ezt a nagyon harmonikus ízvilágú vitaminbombát egészen egyszerű és hétköznapi gyümölcsként tartjuk számon, mégis az egyik legnagyszerűbb gyümölcsünk.

Igazi magyar gyümölcs, mégsem ez az őshazája

Bár az alma Magyarországon nagyon jól érzi magát, igazi hazája mégis Ázsia, Japán és Észak-Amerika. De az összes almatermés felét Európa állítja elő. Ez pedig azt jelenti, hogy nálunk is szép számmal fordulnak elő almaültetvények. Ezeken a földeken akár több ezer fajtát is termeszthetnek, de a legismertebbek közé tartozik a Golden (zöld), a Jonathan (piros), és ennek a háziasításából a Jonagold (zöldes pirosas). Ez utóbbi a legédesebb.

Szinte egész évben elérhető vitaminbomba

Az almát augusztus végén kezdik szüretelni és egészen októberben szedik. Ennek ellenére szinte egész évben megtalálható a piacokon és az áruházak polcain. Ez azért lehetséges, mert akár egy évig, de még tovább is tudják tárolni megfelelő körülmények között. A szakemberek azonban azt tanácsolják, hogy otthon hűtőben vagy pincében tároljuk, így tovább megőrzi frissességét.

Több ezer fajta alma létezik
Több ezer fajta alma létezik

Napi egy alma az orvost távol tartja

– tartja a brit mondás, de ez az állítás orvostanilag is alátámasztható. Az egyik legnépszerűbb gyümölcsünk húsa ugyanis 8-13 százaléknyi gyümölcscukrot tartalmaz, emellett viszont rostban és C-vitaminban is gazdag. Szervezetünkre sokféleképpen gyakorol jótékony hatást.

  • Kedvezően hat a bélflórára. (Érdekesség, hogy főve és párolva hasmenésre, nyersen pedig székrekedésre alkalmazható.)
  • Emellett csökkenti a vér koleszterinszintjét.
  • Magas káliumszintje miatt a magas vérnyomásúaknak is javasolják.

Az alma élettani hatásait már a rómaiak is ismerték, éppen ezért náluk hagyomány volt, hogy a nagy étkezéseket almával fejezzék be. Egyrészt felért egy fogmosással, másrészt a bélrendszer is megnyugodott az alma hatására.

Pürésítve számos más étellel kombinálják az anyukák
Pürésítve számos más étellel kombinálják az anyukák

Felhasználása

Az almát már a rómaiak előtti időkben is ismerték, bár akkor inkább almabor formájában került az asztalra. Mostanra azonban már szinte végtelen felhasználási módját ismerjük. Lehet fogyasztani nyersen, megpucolva vagy párolva, lereszelve, pépesítve vagy akár chipsként, azaz aszalva. Sőt, az alma olyan egészséges, hogy még a magját is meg lehet enni. Hiszen abban van a legtöbb vitamin. Tehát leegyszerűsítve: az alma a csutkájával együtt is fogyasztható. Magyarországon mégis a legtöbbször édességként, azaz pitében fordul elő.

Almaszobrászat – ilyen is létezik

 

Hirdetés
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő