Apró, színes, édes, és a pécsiek megőrülnek érte. Nagyjából így jellemeznénk az isteni francia süteményt, melyet országszerte március 20-án ünnepelnek az édesszájúak. Pécsett évek óta hódolnak a cukrászdák a falatnyi finomságnak, idén pedig már nem győzünk a programok között válogatni. Csokorba szedtük, hova lesz érdemes ellátogatni kedden, a Nemzetközi Macaron Napon.
Mi az a macaron, és mitől imádják annyian?
Ez a trendi sütemény Franciaország cukrászdáiban teljesedett ki és vált a franciák egyik legjellegzetesebb desszertjévé. A leginkább habcsókra emlékeztető süti két kis korongja darált mandulából, cukorból és tojásfehérjéből készül, amelyet csokoládé- vagy más ízesítésű krémmel, esetleg lekvárral tapasztanak össze. Párizsban először 2005-ben, New Yorkban egy évvel később tartották meg az első macaron napot, országunkban 2012 óta ünnepeljük az édességet, azóta egyre több cukrászda csatlakozik a mozgalomhoz, idén pedig már hetedik évfordulóját ünnepli a magyar macaron nap.
– A macaron titka többek között az őt körüllengő misztikumnak köszönhető. Valóban nem egy egyszerű édességről van szó, sok előkészületet igényel, és bizony jó pár dologra oda kell figyelni, de ha egyszer ráéreztünk, akkor a végeredmény fantasztikus élmény – mondja Szabó Réka Kata, a Yokka Desszertműhely tulajdonosa és cukrásza.
A Yokkában a kezdetek óta vannak havi rendszerességgel macaron-készítő workshopok, a résztvevők között most már nem csak pécsiek vannak, hanem többek között pécsváradiak, komlóiak, sőt kaposváriak is, ebből is látszik, hogy az érdeklődés régiós szintűvé vált. Réka elmeséli, hogy az immár Pécsett is tradicionálisnak számító macaron nap töretlen sikere egyértelmű jele annak, hogy a pécsiek igen nagy örömmel fogyasztják ezt az apró finomságot, és szerencsére nem csak ezen a jeles napon.
Macaron-cunami a Café Griffben
A Zsolnay-negyedben található Café Griff pultjában is lesz a színes francia édességből bőven. Itt 10-12 féle íz közül válogathatunk március 20-án. Mint azt megtudtuk, ez alkalomból különleges színű és formájú macaronokat is kóstolhatunk a Café Griffben, reggel 9 órától egészen 17.30-ig.
Mennyi? Egy darab macaron ára 290 forint.
Epres-bazsalikomos és sóskaramelles macaronok a Jókai cukiban
Március 20-án a Jókai Cukrászda macaronjait 320 forintos darabáron tudjuk majd megvásárolni. Előzetesen annyit elárultak nekünk, hogy kifejezetten a Nemzetközi Macaron Napra készülnek öt új ízzel, ennek értelmében lesz csilis-csokis macaron meggyel, kókuszos-ananászos, lime-os mentás, sóskaramelles-passiós, illetve epres-bazsalikomos. A Jókai Cukrászda egy érdekességgel is készül 20-ára, lesz náluk kétféle ízben óriás macaron is. A gigászi édességek ízeit azonban még nekünk sem árulták el. A cukrászdába délelőtt 10 órától egészen este 9-ig mehetünk macaronozni kedden. A Facebookos eseményt itt találjuk.
Mennyi? Egy normál darab ára 320 forint, az óriás macaron 620 forint lesz.
Kéksajtos és levendulás macaron az újonnan nyíló Czukor Borsóban
Kedden 14.00-től 20.00-ig macaronozhatunk a március 19-én nyitó Czukor Borsóban. A Nagyszkókói út 2. szám alatt nyíló cukrászdában húszféle ízből válogathatunk a Nemzetközi Macaron Napon, lesz többek között jázminos-zöldteás, kéksajtos, csilis-csokis, levendulás, banános-földimogyorós, kókuszos-lime-os, epres-rózsavizes és málnás-mákos ízű édesség.
Mennyi? Egy darab macaron 330 forint lesz.
Normál, óráis macaron és macaronparfé a Mischler Cakesben
A pécsi Árkádban található Mischler Cakesben nem csak ízeiben, de méretében és állagában is változatos macaronokkal találkozhatunk a „nagy napon”.
– Tervezünk óriás macaront és macaronparfét is a macaron napra, mindezt a Yokka Desszetműhely szakmai támogatásával – mondta el lapunknak Poór Diána. A pontos ízeket egyelőre nem árulták el, de a Facebookos eseménynél nemsokára megtudhatunk mindent: az eseményhez kattintsunk ide!
Mennyi? Egy normál macaron ára 300 forint.