Jövő héten majdnem minden nap harminc fokhoz közelít majd a hőmérő higanyszála, úgyhogy nem árt feltölteni a hűtőt házi készítésű, frissítő italokkal!
[box title=”Mentás limonádé – egyszerű, de nagyszerű” box_color=”#fae58e” title_color=”#000000″]
Hozzávalók / 4 adag
- 1.5 l víz
- 2 citromból nyert citromlé (nagyobb)
- 1 ek cukor (ízlés szerint)
- 3 szál menta
Elkészítés
A mentát megmossuk, leveleit lecsipkedjük és beletesszük egy kancsóba. Utána jöhet bele a cukor, a kifacsart citromok leve, majd felöntjük vizzel és alaposan összekeverjük, hogy a cukor feloldódjon. Mehet a hűtőbe, addig a menta ízét is jobban átveszi a limonádé.[/box]
[box title=”Gyömbéres jegestea” box_color=”#a8d3ea” title_color=”#000000″]
Hozzávalók:
- 3 citrom
- diónyi friss gyömbér
- 30 dkg cukor
- 3 teáskanál Earl Grey teafű (vagy bármilyen gyümölcstea)
Elkészítés:
Alaposan mossuk meg a citromokat, majd reszeljük le a héjukat, és facsarjuk ki a levüket. A reszelt héjat a facsart lével és a kifacsart citromokkal együtt 3,5 dl vízzel és a cukorral, valamint a reszelt gyömbérrel együtt forraljuk fel, majd alacsony lángon főzzük 5 percig. Ha megvan, vegyük le a tűzről a szirupot, majd a tealeveleket adagoljuk egy teatojásba, és a szirupban hagyjuk ázni kb. 5 percig. Ezután szűrjük le, és töltsük sterilizált üvegbe, hideg vízzel hígítva bármikor fogyaszthatjuk.[/box]
[box title=”Epres limonádé ” box_color=”#fe8190″ title_color=”#080707″]
Hozzávalók: 5-6 adag
- 25 dkg eper
- 8 citrom leve
- 1 csokor bazsalikom
- 2,5 dl víz
- 15 dkg cukor
- 1 liter szénsavas ásványvíz/ szóda
Elkészítés:
Az epret a citromlé felével pürésítjük, majd átpasszírozzuk, így nem kerülnek bele a limonádéba az epermagok. Ezután a cukorból és vízből szirupot főzünk, és megvárjuk amíg kihűl, majd a bazsalikommal és egy felszeletelt citrommal együtt az eperpüréhez adjuk. Végül felöntjük ásványvízzel.[/box]
[box title=”Mézes- vaníliás limonádé” box_color=”#a7e767″ title_color=”#000000″]
Hozzávalók:
- 1 csésze cukor
- fél csésze méz
- 1-2 rúd vanília
- 1 csésze frissen facsart citromlé
- ásványvíz tetszés szerint
- jégkockák
Elkészítés:
Egy nagyobb fazékba öntsük bele a cukrot, a mézet és körülbelül 2 csésze vizet, majd közepes hőfokon tegyük fel főni. Vágjuk bele a vaníliarudakat, majd forraljuk körülbelül 3- 4 percig, amíg a cukor elolvad és a hozzávalók kellően összesűrűsödnek. Vegyük le a tűzről és szűrjük le a főzetet, majd hagyjuk kihűlni. A lehűtött alapot töltsük egy üvegbe vagy kancsóba, adjuk hozzá a frissen facsart citromlevet és a vizet ízlés szerint. Kínáljuk sok jéggel, díszíthetjük vaníliarúddal vagy citromkarikával is.[/box]