A címben feltett kérdésre nem lehet egyértelmű nemmel felelni. Hiába vízben oldódó vitamin ugyanis a C-vitamin, a túladagolásból még ennek ellenére is származhatnak kellemetlenségek.
A C-vitamin, más néven aszkorbinsav egyike a legfontosabb vitaminoknak. Elengedhetetlen a kötőszövetek normális fejlődése szempontjából, jó példa erre az egyik legismertebb hiánybetegség, a skorbut. A fogínyvérzés és a fogak kihullásának oka ugyanis az, hogy a fogíny és az erek fala nem fejlődik rendesen – magyarázza dr. Tibold Antal, a Foglalkozás-egészségügyi és Munkahigiénés Központ vezető főorvosa.
Mindemellett az immunvédekezés normális működéséhez, valamint az emberi szervezetben zajló számos biokémiai folyamathoz is szükséges az aszkorbinsav jelenléte, sőt legújabb kutatások szerint a C- vitamin antioxidáns hatású is.
Az ajánlott napi mennyiség 60-80 mg, ám ez mindössze a skorbut megelőzéséhez elegendő, az egészségmegőrzés érdekében ennél jóval többet kellene fogyasztani – tanácsolja a szakember.
Fontos tudni a C-vitaminról, hogy vízoldékony, vagyis a felesleg a vizelettel együtt kiürül a szervezetből. Ez a gyakorlatban annyit jelent, hogy nem tud felhalmozódni, ezáltal kellemetlen mellékhatásokat, esetleg túladagolást okozni. És bár valóban tény, hogy halálos dózist C-vitaminból szinte lehetetlen beszedni, azért nem szabad azt gondolni, hogy számolatlanul „falhatjuk” a kapszulákat– figyelmeztet dr. Tibold Antal.
– Ugyan Szent-Györgyi Albert élete során napi 1000 milligrammot szedett a vitaminból, amikor pedig beteg volt 5000-6000 mg-ra is felemelte az adagot, mégsem ajánlható, hogy gigadózist szedjünk belőle.
A nagy mennyiségű aszkorbinsav ugyanis – az arra érzékenyeknél – felpörgeti a vas-anyagcserét, vagyis több vasat vesz fel a szervezet. Ez pedig mérgezéshez vezethet, ami hányással, hasmenéssel, görcsös hasfájással és álmossággal járhat.
Ami viszont ennél is problémásabb, hogy a nagy mennyiségű C-vitamin vesekő kialakulásához vezethet, persze itt sem minden esetben, szükség van a hajlamra is.
– Természetesen nem mindenkinek lesz veseköve napi 1000 mg aszkorbinsavtól, de addig nem nagyon tudhatjuk, hogy a hajlam megvan-e bennünk, amíg egyszer nem lesz vesekövünk – teszi hozzá dr. Romvári Zsófia gyógyszerész.
„Káros” mennyiséget kizárólag élelmiszerekkel – zöldségből, gyümölcsből – lehetetlen elfogyasztani, így emiatt nem kell aggódnunk. Probléma a különféle készítmények szedéséből lehet. A szakemberek javaslata szerint a napi 500 mg, betegség esetén pedig az 1000 mg lehet mérvadó, és elegendő. Ekkora mennyiséget meglehetősen nehéz pusztán táplálkozással bejuttatni a szervezetbe, ám ha mégsem szeretnénk étrend-kiegészítő vagy gyógyszer formájában enni a C-vitamint, együnk sok paprikát, savanyú káposztát, és igyunk naponta csipkebogyó teát.
[note note_color=”#ffab66″]
Pécsen is vizsgálódnak
A zöldségekben és gyümölcsökben lévő C-vitamin mennyisége fontos adat. Adott pillanatban, adott termékben lévő mennyiség meghatározása azonban nem egyszerű mérési feladat. Őri Zsuzsanna biomérnök, aki a PTE TTK Általános és Fizikai Kémia Tanszékén doktori disszertációját készíti, egy gyors, olcsó, és pontos mérési technika fejlesztésén dolgozik, amivel pillanatok alatt, közvetlenül meg lehet állapítani, hogy egy adott zöldség vagy gyümölcs mennyi aszkorbinsavat tartalmaz. A meghatározás során nincs szükség drága laboratóriumi berendezésekre és hosszas mintaelőkészítésre, a módszerrel a C-vitamin tartalom könnyedén ellenőrizhető és nyomon követhető akár a tárolás, feldolgozás során.
Az eredmények azt mutatják, hogy egy paprika aprításához használt hagyományos vaskés alkalmazásakor megindul a C-vitamin jelentős mértékű bomlása, rozsdamentes acél esetében ez a folyamat jóval lassabb, kerámia kés használatával pedig a zöldség C-vitamin tartalma megőrizhető. [/note]