Lassan enyhe fokhagyma illatba borul a Mecsek, amit a pécsiek nagyon imádnak! A medvehagyma mára olyan ikonikus növénye Pécs-Orfű térségének, hogy már fesztivál is szerveződik köré! Bár hasznosítani nem könnyű, a medvehagymás pogácsán nehezen lépünk túl. Mutatunk három receptet, amivel megetethetjük az egész családot, és még csak szakácsmesternek sem kell lennünk elkészítésükhöz.
Mit kell tudni a medvehagymáról?
Neve árulkodó: a medvék előszeretettel fogyasztják termését, de hasonlóképpen a vaddisznók is. Egész Európában megtalálható, március elejétől jelennek meg látható hajtásai. Hazánkban nagyobb mennyiségben a Mecsekben, azon belül is Orfű környékén és a Misina déli lejtőin terem. Leveleit tavasszal szedik, még a virágzás előtt és frissen használják fel, mert szárítva gyógyhatásuk gyengül. Hagymáját a fokhagymáéval azonos módon hasznosítják.
Vigyázzunk, nem mindenhol lehet szedni!
A Mecsekerdő Zrt. kezelésében lévő területeken az erdőtörvény szerinti szabályozás érvényes, amelynek értelmében állami erdőben – nem védett területen – mindenki csak saját szükségleteinek megfelelő mennyiségű medvehagyma-levelet gyűjthet külön engedély nélkül, ez nem haladhatja meg a két kilót fejenként és naponta. Amennyiben valaki ennél többet akar, ahhoz külön engedély kell a Mecsekerdőtől. A Pécshez tartozó Mecseki Parkerdőben azonban teljesen tiltott a növények gyűjtése.
Jöjjenek azok a receptek!
Ennek tudatában mutatunk három formabontó receptet Lánczos Sándor pécsi szakács segítségével.
Növényevőknek: medvehagymás hummusz
Hozzávalók:
• 800 g csicseriborsó
• 1 csokor medvehagyma
• 1 evőkanál szezámpaszta
• 2-3 evőkanál olívaolaj
• fél citrom leve, egy kis só
Elkészítés: egyszerűen mindent dobáljunk bele egy robotgépbe, és az olívaolaj folyamatos hozzáadásával keverjük simára. Kész is a hummuszunk!
Húsimádóknak: setréskaraj gerslivel, medvehagymával és brokkolival
Hozzávalók:
• 2 fej hagyma
• kevés vaj
• 150 g gersli
• 100 ml fehérbor
• 500 ml alaplé
• 2 szelet karaj
• 1 marék brokkoli
• 2 csokor medvehagyma
Elkészítés: kevés vajon futtassuk meg az apróra vágott hagymát, majd alacsony lángon karamellizáljuk körülbelül 20 perc alatt. Tegyük rá a gerslit, kevergessük, hogy a vaj minden szemet bevonjon. Öntsük fel a borral, majd mintha rizottót készítenénk, folyamatosan öntögessük fel az alaplével, így főzzük. A húst sózzuk, borsozzuk, majd süssük ki serpenyőben. Amikor a gersli majdnem kész, adjuk hozzá a medvehagymát, ízesítsük és kevés vajjal dúsítsuk. A brokkolit sós vízben puhítsuk.
Türelmetlenebbeknek: medvehagymás spagetti
Hozzávalók:
• 2 marék medvehagyma
• 2-3 evőkanál vaj
• ¼ tk só
• 400 g spagetti
Elkészítés: a vajat közepes hőmérsékleten kezdjük el felolvasztani. Hagyjuk míg barnulni kezd, majd dobjuk bele a medvehagymát és időnként megforgatva fonnyasszuk meg. Sózzuk, szórjuk meg füstölt paprikával, és spagettivel tálaljuk.