Kevesebb só, cukor és zsír, több zöldség, valamint gyümölcs és fehérje – ezt szeretné elérni az országos tisztifőorvos a közétkeztetésben. Ajánlásai alapján jövőben a közkonyhákban kerülni kell a cukros italok, szörpök, a túl sok fűszer – köztük a levesporok – használatát is a jövőben.
Az országos és helyi felmérések azt mutatják, hogy túl sok fűszeres ételt, illetve sok édességet tesznek a gyermekek elé a menzákon. A szakemberek szerint túl zsírt is fogyasztanak a gyermekek.
A közétkeztetésre vonatkozó mennyiségi és minőségi ajánlásokat, amely korábbi gyakorlatnak kíván véget vetni venni, augusztus első napjaiban tette közzé az országos tisztifőorvos.
Ezt követően még a levespor használatát is kerülni kell, ugyanis a szakemberek szerint ezek kevésbé egészségesek. Teleky Zoltán chef szerint is olyan természetes alapanyagokat kell használni, amelyekből minőségi étel készülhet, és ráadásul előállításuk nem is kerülne többe.
-Egy tartalmas, és egyben egészséges adagot a gyerekeknek 300 forintból ki lehet hozni – fejtette ki a Teleky Zoltán a Pécs TV híradójának. Úgy látja, hogy a levesporok sem olcsók, csak egyszerűbb felhasználni őket, de közben annyi sót és ízfokozót tartalmaznak, ami már káros lehet.
Az országos tisztifőorvos által meg előírt ajánlások betartását a népegészségügyi hatóság vizsgálja e hónaptól.