Mindenki, aki szeret a konyhában sürögni-forogni, jól tudja, hogy a minőségi eszközök elengedhetetlenek ahhoz, hogy finomabbnál finomabb fogásokat készíthessen. A minőségi alapanyagok mellett a főzés és a sütés másik sarkalatos pontja az eszközök megfelelő kiválasztása.
Ezért kerestük arra a kérdésre a választ, hogy mire figyeljünk, amikor a főzéshez és a tálaláshoz használatos kellékeket szerezzük be.
Főzés esetén – főként a tavaszi és nyári szezonban – a lábas és bogrács az, aminek kiváló minőségűnek kell lennie. Hiszen ezek nélkül lehetetlenség úgy főzni, hogy az ételt ne égessük oda, ne pörköljük meg jobban, mint kellene. Ráadásul a jó lábas egyenletes hőeloszlást biztosít, így ételeink úgy sülnek és főnek, ahogyan arra szükség van a tökéletes végeredményhez.
Tálaljunk stílusosan
Ne feledkezzünk meg a tálalásról sem. A stílusos terítékhez strapabíró, tartós és különleges tálalók és tálcák dukálnak. Nem mindegy, hogy a süteményes tálca milyen anyagból készült, és hogy milyen mennyiségű sütemény tárolására és kínálására alkalmas.
A tálalás szerves része a konyhai tevékenységeknek. Készíthetünk akármennyire finom menüt, ha nem tudjuk ízlésesen tálalni, egyszerűen elveszik a különlegessége. Azt szokták mondani, az ízléses teríték és a jó felszolgálás már önmagában meghozza az étvágyat. Ne hanyagoljuk hát el ezt sem, és igyekezzünk kimondottan magas minőségben készült tálcákat, tányérokat és evőeszközöket tenni az asztalra.
Ha a konyhánknak és az étkezőnknek van egy meghatározott stílusa, akkor érdemes ehhez igazodva megválasztani a kínálóeszközöket is. Figyelve a színek és a formák összhangjára, így egészen biztosan elégedettek lehetünk a teríték végeredményével.
Figyeljünk az eszközök alapanyagára
A konyhai eszközök kiválasztásánál az egyik legfontosabb tényező azok alapanyaga. Ez nem csupán a megjelenése, esztétikája szempontjából lényeges, hanem meghatározza azt is, hogy például egy lábas vagy serpenyő esetén hogyan fogjuk tudni elkészíteni benne az ételt.
Ha lehetőségünk van rá, feltétlenül válasszunk rozsdamentes acélból és kerámiából készített edényeket, mert ezek nemcsak tartósak, de biztonságosan elkészíthető bennük bármilyen menü. Ebből az anyagból készült eszközök főzés közben nem lépnek reakcióba az étellel, ami azt jelenti, hogy egészen biztosan semmilyen káros anyag nem kerül az ételünkbe. Másrészt pedig igen hosszú élettartamúak, ha betartjuk a gyártó által leírt használati javaslatokat, és ügyelünk az edények tisztaságára és karcmentességére.
Ne feledjük a praktikumot sem
Főzéskor a praktikum elengedhetetlen. Válasszunk olyan konyhai eszközöket, amelyek kényelmesen a kezünkre állnak. A serpenyő nyelének vagy éppen a fedők tetejének a kialakítása olyan legyen, ami számunkra ideális, könnyen megfogható. Hiszen a konyhában időnként előfordul, hogy egyszerre több dolgot is csinálunk, így mindennek olyan kialakításúnak kell lennie, ami nekünk a lehető legkényelmesebb használatot biztosít.
Ráadásként a kényelmes munkaeszközök, mint amilyenek a Gasztroplaza kínálatában is kaphatóak, sokkal kellemesebbé teszik a konyhában eltöltött időt, a főzés pedig így örömteli, élvezetes elfoglaltság is lehet.
(x)