Kerti saláta, görög saláta, kukoricasaláta, grillezett padlizsán és kenyér: isteni finom mindegyik, de egy idő után a könyökünkön jönnek ki. A nyári sütögetések végéhez közeledve megkockáztatjuk, hogy jól jön egy-két új ötlet. Augusztus utolsó napjaiban szolgáljunk fel valami különlegesebbet a húsok mellé!
[box title=”Tabbouleh” box_color=”#dbf583″ title_color=”#0a0a0a”]
Hozzávalók:
- 3/4 bögre bulgur
- 1 nagy csokor petrezselyem finomra aprítva
- 10 levél menta finomra aprítva
- 6 újhagyma
- 8-10 koktélparadicsom
- 2 egész citrom leve
- 4 ek olívaolaj
- só
- frissen őrölt bors
Elkészítés:
A bulgurt 2,5szeres mennyiségű sós vízben főzzük roppanósra. A paradicsomot, a hagymát vágjuk apróra és adjuk a bulgurhoz. Ha kész, keverjük bele a zöldfűszereket, az olivaolajat, a citromok levét, végül sózzuk, borsozzuk. Hűtve tálaljuk.[/box]
[box title=”Mediterrán pirítós” box_color=”#97bf62″ title_color=”#231a1a”]
Hozzávalók:
- bagett
- fokhagyma
- érett paradicsom (puha, szinte már túlérett paradicsomok felelnek meg legjobban céljainknak)
Elkészítés:
A bagettet rézsútosan felszeleteljük és megpirítjuk. Ezután a félbevágott fokhagymagerezdekkel, majd az érett paradicsomok húsával is jó alaposan bedörgöljük a pirítósokat. Sima kenyér helyett isteni köret a grillezésnél.[/box]
[box title=”Pancettával grillezett radicchio ” box_color=”#68a65a”]
Hozzávalók / 2 adag:
1 közepes fej radicchio saláta
10 dkg pancetta (olasz hasaalja szalonna) – 8 szelet
Elkészítés:
A raddichiót negyedekre vágjuk és mindegyik radicchio negyedet három részre bontva, egy-egy pancettát helyezünk a levelek közé, saslikpálcával rögzítjük. Parázsló faszén fölé, grillrácsra helyezve néhány perc alatt elkészítjük. Azonnal fogyasztjuk.[/box]
[box title=”Meleg burgonyasaláta Cézár-öntettel” box_color=”#497a45″ title_color=”#ffffff”]
Hozzávalók:
- 750 gr apró szemű újburgonya
- 1 gerezd fokhagyma
- 2-3 szál újhagyma
- 3 ek majonéz
- 1 ek olívaolaj
- ½ citrom leve
- 3 ek reszelt parmezán sajt
- 3 ek reszelt cheddar sajt
Elkészítés:
A krumplit főzzük puhára sós vízben, közben zúzzuk bele a fokhagymát a majonézbe, majd adjuk hozzá az olajat, a citromlevet és a sajtokat. Az elkészült, leszűrt burgonyát forgassuk át ebben a szószban, és még melegen szórjuk meg a karikára vágott újhagymával. A hagyományos tejfölös burgonyasalátához képest egy kicsit más, kicsit különleges, ráadásul kiválóan illik a sült húsokhoz, kolbászokhoz. [/box]