18.8 C
Pécs
hétfő, október 28, 2024
KezdőlapPécs AktuálKülföldön is szeretik a pécsi bort

Külföldön is szeretik a pécsi bort

Akár világversenyekre is eljuthatnak azok a borok, amelyek ezekben a hetekben kerülnek palackokba – mondták el lapunknak pécsi bortermelők. A kis pincészetek ugyan nem exportálnak, de például a Matias pár éven belül Pécsen termelt borainak túlnyomó részét külföldön adná el.

A közepesnél jobb termés, magasabb minőségű borok jellemzik eddig a pécsi borvidéket – mondta el lapunknak egyöntetűen több Pécs környéki pincészet vezetője. A gazdák szerint kiváló borok születnek ezekben a hetekben, amelyek a nagyobb versenyeken is megállják helyüket, s világszerte a legjobbak közé kerülhetnek.

Ha indítanák őket nemzetközi versenyeken vagy nagyobb mennyiséget exportálnának belőlük külföldre. Egyelőre azonban nem ez a jellemző, bár egyre több próbálkozás van.

Lisicza

– Egyelőre csak kísérletezünk a dologgal, de nagy mennyiséget még nem vittünk külföldre. Folyamatban van az ügy – mondta kurtán a pécsi borvidéken termelő Lisicza Sándor, akinek kiváló 2013-as rozéja már a piacon van, s meglátása szerint mindegyik fajta jó évjáratnak számít majd.

Radó István, a pécsi cirfandlit és chardonnay-t zászlajára tűző Radó Pincészet tulajdonosa azt mondja, pincészetük kicsiny, hogy jelentős exportot realizáljon, de hazai és külföldi versenyekre azért időről időre elviszik a legjobban sikerült termékeket. Legutóbb például egy tavalyelőtti cirfandlival nyertek aranyérmet a hatezer bort felvonultató német Mundus borversenyen. Elmondta azonban: a legnagyobb versenyeken nagy pénzbe is kerül az indulás, s inkább csak a nagy termelőknek, azoknak is presztízs miatt érdemes megmérettetniük magukat.

Hárs Tibor, forrás_harspinceszet.hu

Hárs Tibor szintén a pécsi borvidéken termel. Ő azt vallja, hogy elsősorban csak erkölcsi sikert hozhat egy-egy verseny, s nem kell feltétlenül nagy külföldi mustrákon indulni ahhoz, hogy a bor sikeres és kapós legyen. Bár a borok túlnyomó részét ő is a környéken és hazánkon belül értékesíti, ők Németországba, Hollandiába és Lengyelországba is szállítanak. Mint mondta, sok energiájukat leköti a piacszervezés, de a minőségnek hála már állandó partnereik vannak.

Andreas Ebner, az Ebner Pincészettől – bár nagy területen termel – kizárólag Magyarországon értékesíti a borvidéken termelt borait. Azt mondja, viszonylag könnyen el tudja adni országon belül a maga termelt borokat. Ezzel együtt Ebnerék szőlőt is felvásárolnak, s az ebből készült borokat már exportálják is. Ő is azon a véleményen van egyébként, hogy nem feltétlenül kell külföldi versenyeken megmérettetni a termékeket.

Másképp gondolkodnak a Matiasnál. A tőkeerős, Matyi Dezső Alexandra-tulajdonos a cég Pécsen termelt borait minél több versenyre elvinné, s minél nagyobb hányadban exportálna is belőlük.

– Folyamatosan visszük a pécsi borokat; a chardonnay-val szép sikereket értünk el svájci és osztrák versenyeken is. Nem kizárt, hogy a most szüretelt szőlőkből termelt borokat is elvisszük majd a mustrákra. Az is az egyik célunk, hogy folyamatosan növeljük az exportot. Egy-két éven belül számításaink szerint erősebbek leszünk a határokon kívül, mint belül. Megfordul a mai arány – mondja Kiss Gábor, a Matias pécsi vezető borásza.

Hozzátette viszont több pécsi borásszal egyetértésben ő is: állami szinten kellene lobbizni a magyar borok jobb külföldi beágyazódásáért.

Hirdetés
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő