A Magyar Cukrász Ipartestület május 24-én rendezte meg a nagy népszerűségnek örvendő Év Fagylaltja versenyt. A programnak ezúttal Kecskemét adott otthont, ahol a versenyzők a nézők előtt készítették el versenymunkáikat, hogy a fogyasztók is jobban megismerhessék a fagylaltkészítés rejtelmeit.
A verseny célja a hagyományos kiváló minőségű kézműves fagylalt népszerűsítése, annak érdekében, hogy a magyar cukrászat egyre jobb minőségű fagylaltokat kínáljon, ezáltal is igényt támasztva a vendégekben az egészséges és minőségi, kézműves termékek iránt – közölte az ipartestület az MTI-vel.
Az Év fagylaltja versenyre idén rekordszámú 90 fagylalt érkezett, és a korábbi évek díjnyertes magyar fagylaltjaival együtt összesen 130 féle jeges finomságot kóstolhattak az egész napos rendezvényen. A fagylaltokat cukrászmesterekből álló szakmai zsűri, közönségzsűri és a szakmai szervezetek zsűrije is értékelte.
A cukrászdák és kézműves fagylaltozók versenyének aranyérmese és egyben az Év fagylaltja vándorkupa nyertese a Tökmag sorbet pirosbogyós gyümölcsökkel lett, amely Bergmann Nándor (A Kis Bergmann Cukrászda, Balatonfüred) alkotása. Ezüstérmet kapott a Meggyes pekuccino, Vadócz Jenő fagylaltja (Promenád Kávéház, Balatongyörök), a bronzérmet pedig a Szerenád nevű fagylalt kapta, Damniczki Balázs alkotása (Damniczki Cukrászda, Székesfehérvár).
A mentes kategória aranyérmét a Sárgabarack lime maracuja, Marsa Éva Heléna fagylaltja kapta (Vanília & Gelarto, Nagykőrös).
A – házigazda Kecskemét tiszteletére meghirdetett – sárgabarack kategória győztese a Mámoros marillen lett, Márton Sándor alkotása (Bagaméri Fagylaltozó, Balatonfüred).
A közönségdíjat a Kecskeméti sárgabarackos gombóc dióbundában, Szabados Norbert fagylaltja kapta (König-Units Kft., Üllő), Kecskemét Megyei Jogú Város különdíját pedig a Kecskeméti mosolygós barack, Pokoraczki Ágnes alkotása (Bahama Kézműves Fagyizó, Újfehértó).