Hirdetés

Hamarosan illatozni fog a Mecsek, csak pár hetet kell várni, és az ország legismertebb termőterületét friss, zöld medvehagymaszőnyeg borítja be. Minden kiránduló szívesen csipegeti az egészséges és finom gyógynövényt, de vajon mindenki tudja, mik a gyűjtögetési szabályok? Ha nem, most elmondjuk!

Az elmúlt pár év előírásaihoz képest nem történt változás, vagyis állami erdőben – nem védett területen – mindenki csak saját szükségleteinek megfelelő mennyiségű gombát, gyógynövényt, medvehagymát gyűjthet külön engedély nélkül – olvasható a Mecsekerdő Zrt. honlapján.

Naponta két kilogramm/fő lehet a maximális mennyiség.

Ha valaki ennél nagyobb adagot szedne, azt csak az erdőgazdálkodó engedélyével teheti. A Mecsekerdő által kezelt területekre az engedélyt a társaság erdészeteinél lehet megvásárolni, online árverést követően, azonban fontos tudni, hogy védett természeti területre nem adnak ki gyűjtési engedélyt.

[su_box title=”Legyünk felelős erdőlátogatók!” style=”glass” box_color=”#9bcca3″ radius=”2″]Mivel az utóbbi években egyre népszerűbb alapanyag, sokan a természetes élőhelyén gyűjtik a medvehagymát, ami fokozott terhelést jelent az erdei ökoszisztéma számára. Ezt jelentősen csökkenthetjük azzal, ha erdőjáráskor nem térünk le a kijelölt turistaútvonalakról, így elkerülhetjük az erdő alján élő, számos védett, lágyszárú növény letaposását is. A Mecseket behálózó, több mint 800 kilométeres úthálózat nemcsak számtalan úti céllal szolgál, hanem az erdőbarát természetjárás feltételeit is biztosítja. A medvehagyma természetbarát gyűjtéséhez tartozik az is, hogy két leveléből csak az egyiket szedjük le, így a növény tovább tud élni, lélegezni, táplálkozni és táplálékot raktározni talajban megbújó hagymájában, amiből a következő évben ki tud hajtani – hívja fel a figyelmet a Mecsekerdő. [/su_box]

Íme a térkép az erdőterületek erdészeti beosztásáról és a védett természeti területekről:

+ egy jótanács a szüreteléshez

Gyűjtögetésnél oda kell figyelni, nehogy összekeverjétek a medvehagymaleveleket a kikerics- vagy a gyöngyvirágéval, ugyanis utóbbiak mérgezők. Hogy ne legyen tragédia a kóstolásból, dörzsöljétek meg a levélkéket, az illat elárulja majd, mit is téptetek le.

Medvehagyma-kisokosunk itt olvasható el, benne minden fontos és izgalmas ténnyel a növényről.

Hirdetés