Semmi pánik, még nincs késő! Itt vannak a világ leggyorsabban elkészíthető karácsonyi ajándékai azoknak, akik az utolsó előtti pillanatig vártak!
Öntögessünk bátran!
Rengeteg olyan ajándék van, amit gyorsan megcsinálhatunk, de ennek ellenére nagyon látványos. A klasszikus önthető ajándékok: szappan, ital, gyertya. Csak egy jó recept és egy szép forma vagy üveg szükséges bármelyikhez.
Az alap szappanrecepthez szükségünk lesz a következőkre: 138 gramm nátrium-hidroxid (például tisztítószereket árusító, illetve vegyipari boltokban kapható), 360 gramm ioncserélt víz, 250 gramm kókuszolaj, 250 gramm pálmavaj, 250 gramm olívaolaj és 250 gramm napraforgóolaj. (Az adagokat könnyítésként grammban adjuk meg, mert így lehet a mérlegeken is pontosan lemérni azokat.)
Ezzel a recepttel egy mindennapi igényeknek megfelelő alapszappant tudunk elkészíteni.
Egy üveg házi tojáslikőr is szuper ajándék lehet, főleg ha ízlésesen csomagoljuk. Kelleni fog hozzá fél liter 3,5 százalékos tej, 250 ml habtejszín, 2 vaníliarúd, 250 gramm porcukor, 5 tojássárgája és 250 ml rum.
A tejet és a tejszínt összeöntjük a félbevágott vaníliarudakkal, és 100 gramm porcukorral. Felforraljuk, ezután félretesszük, eközben a tojások sárgáját kikeverjük a maradék porcukorral. A forró tejet vékony sugárban, folyamatos keverés mellett a tojássárgához keverjük. Pár percig hagyjuk hűlni, majd öntsük hozzá a fehér rumot. Töltsük üvegekbe az italt vaníliarudakkal együtt.
Hobbiboltból szerezz be gyertyaviaszt, vagy ha van néhány félig leégett gyertyád otthon, akkor azokat reszeld le. Vegyél viaszozott, fém talppal ellátott kanócot is, ezzel könnyebb dolgozni, mint a régi gyertyából kiszedett kanóccal.
Első lépésként fel kell olvasztanod a viaszt egy edény forró vízben. Hogy ne tedd tönkre az edényt, a viaszt egy erősebb, hőre kevésbé érzékeny, műanyag zacskóba tedd, és így lógasd a vízbe. A kanócot helyezd szép formájú, kissé előmelegített üvegpohárba úgy, hogy a fém talp a pohár aljának közepére kerüljön. Hurkapálcára kösd a kanóc végét, amelyet aztán a pohár szájára fektethetsz, így nem tűnik majd el a kanóc a viaszban. A felolvasztott viaszt ezek után óvatosan öntsd az üvegpohárba. Amint kihűl és megkeményedik a gyertya, csomagolhatod is. Illatos viaszt virágokkal, fűszerekkel, de illóolajok használatával is készíthetsz.
Édességgel nem lőhetünk mellé
A csokival nagy örömet okozhatunk, és nem kell hozzá sok idő sem. Hozzávalók 70-80 darabhoz: 50 dkg aszalt szilva, 50 dkg aszalt áfonya, 4-5 evőkanál lekvár, natúr kakaópor, 20 dkg jó minőségű étcsokoládé, 5 dkg vaj, 5 cl rum.
Az aszalványt késes aprítóban összevágjuk,amíg egy pépes, sűrű masszát nem kapunk. Ehhez adjuk hozzá a lekvárt, az alkoholt, és kézzel jól dolgozzuk össze. Formázzunk a két tenyerünk között kisebb diónyi golyókat vagy tegyük őket szilikon formába. Olvasszuk össze a vajat és a csokoládét, majd ha kész, akkor az aszalt édességek felét egy kis villa segítségével forgassuk bele a csokiba, és egy sütőpapírra helyezzük ki száradni. A másik fele mehet a kakaóporba.
Lekvár, méz, fűszer, olaj, aszalt gyümölcs, bármi üvegbe rakható!
Legjobb, ha magunk készítjük az üvegbe valót, de nyilván időigényesebb is. Ha van még pár napunk karácsonyig, gyorsan keressünk a neten egy-két jó receptet. Aztán irány a bolt és vegyünk szép üveget is, amit díszíthetünk kedvünk szerint.
Hóspray, papír, filc, üvegfesték, rafia, fenyőágak, gyümölcsszeletek mind alkalmasak egy jó kis üvegdekoráció készítéséhez.