Van, aki allergiás, van, aki érzékeny és van, aki szimplán csak az alakjára szeretne vigyázni, ezért hanyagolja a búzalisztet. Ám mindegy is, hogy miért vesszük ki az étrendünkből, az biztos, hogy eleinte nagyon nehéz lemondani róla. Épp ezért érdemes már az elején készíteni néhány lisztmentes édességet, így ugyanis hamar rájöhetünk, hogy táplálkozási szokásaink megváltoztatása miatt nem kell lemondanunk a „bűnös élvezetekről”.
[box title=”Édes, túrós puliszka” box_color=”#fde491″ title_color=”#473100″]
Hozzávalók:
- 22 dkg finom őrlésű kukoricadara
- 25 dkg túró
- 9 dl tej
- 2 tojás
- 13 dkg cukor
- 2 kk sütőpor
- 10 dkg vaj
- 1-2 cs. vaníliás cukor
- 1 nagy 20%-os tejföl
Elkészítés:
Forraljuk fel a tejet és öntsük nyakon vele a kukoricadarát. A túrót törjük át, és keverjük össze a tejföllel, a cukorral, a vaníliás cukorral és a tojással. A masszát keverjük hozzá a forrázott darához, majd adjuk hozzá a felolvasztott, folyós vajat és azt is dolgozzuk el. Ha ezzel megvagyunk, mehet bele a sütőpor, keverjük el alaposan, majd borítsuk sütőpapírral bélelt (gáz)tepsibe. Előmelegített sütőben 180 fokon süssük meg, ha a teteje szépen megpirult, akkor kész. [/box]
————————————————————————————————————————–
[box title=”Banánkenyér” box_color=”#b4cbae” title_color=”#2d3a2c”]
Hozzávalók:
(egy 24 cm hosszú szögletes sütőformához)
- 32 dkg barna rizsliszt
- 8 dkg szezámmagliszt
- 2,5 teáskanál sütőpor
- 4 banán villával szétnyomkodva
- 160 ml olívaolaj
- 2 db tojás
- 1 citrom reszelt héja
- 15 db szárított datolya
- 4-5 evőkanál víz
- 1 teáskanál szódabikarbóna
- 20 dkg áfonya
- 5 dkg natúr napraforgómag
Elkészítés:
Távolítsuk el a datolyaszemek magját, majd vágjuk apróra őket. Ha kész, tegyük egy kis tálba a felaprított datolyát, öntsünk rá 4-5 evőkanál vizet és szórjuk bele a szódabikarbónát. A tojásokat üssük egy tálba, és adjuk hozzá a villával szétnyomkodott banánokat, az olívaolajat, citrom reszelt héját és keverjük össze. Szórjuk bele a rizslisztet, a szezámmaglisztet és a sütőport, majd dolgozzuk össze az egészet. Óvatosan forgassuk bele a megmosott, lecsepegtetett áfonyát és a vízben áztatott datolyát, majd adagoljuk a masszát sütőpapírral bélelt sütőformába. A tetejére szórjunk natúr napraforgómagot és 180 fokos sütőben süssük 50-55 percig.
A receptben felsorolt aszalt és szárított gyümölcsöket nyugodtan lecserélhetjük másfajta aszalt gyümölcsre, és az alternatív liszteket is variálhatjuk, a szezámmaglisztet például leválthatjuk kukoricalisztre.[/box]
————————————————————————————————————————–
[box title=”Álzserbó” box_color=”#a99eb8″ title_color=”#212023″]
Hozzávalók:
- 100 g cukor
- 4 db (szétválasztott) tojás
- 125 g vaj
- 10 dkg (gluténmentes) étcsokoládé
- 150 g (darálva) dió
- 3-5 evőkanál sárgabaracklekvár
- 1-2 evőkanál rum
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra, és béleljük ki sütőpapírral, vagy kivajazunk-kilisztezünk egy 24-26 cm átmérőjű tortaformát. A tojásokat kettéválasztjuk, a sárgáját kikeverjük a vajjal és a cukorral, majd hozzáadjuk a rumot és a diót. A tojások fehérjét kemény habbá verjük, és óvatosan összeforgatjuk a diós tál tartalmával. A masszát a tortaformába öntjük, és 25-30 perc alatt készre sütjük. Ha kész, megkenjük a felforrósított sárgabaracklekvárral, és hűlni hagyjuk. Ha kihűlt a sütemény, megolvasztjuk az étcsokoládét, és a sütemény tetejére csorgatjuk, majd rövid ideig hűvös helyen dermedni hagyjuk.[/box]
————————————————————————————————————————–
[box title=”Lisztmentes málnás-csokis” box_color=”#e6bdd9″ title_color=”#4f2143″]
Hozzávalók:
- 65 g vaj
- 1 db tojás
- 50 g cukor
- 50 g natúr joghurt
- 60 g étcsokoládé
- 100 g darált mandula
- 1,5 kiskanál sütőpor
- 50-70 g málna
A tetejére:
- 100 g hideg habtejszín
- 1 lapos evőkanál porcukor
- 1 evőkanál mascarpone (elhagyható)
- pár kocka étcsokoládé
- 50 g málna
Elkészítés:
Olvasszuk meg a vajat, adjuk hozzá a tojást, a cukrot és a joghurtot, és habverővel keverjük habosra. Ezután olvassuk meg az étcsokoládét (vízgőz felett) és adjuk a tojásos keverékhez, végül adagoljuk hozzá a mandulalisztet, illetve a sütőport, és keverjük alaposan át. Közben melegítsük elő a sütőt 180 fokra, a masszát pedig egyengessük el egy 18 cm átmérőjű tortaformába, szórjunk bele 50-70 g málnát (vagy bármilyen gyümölcsöt) és kb. 20 perc alatt süssük készre. Ha megvan, vegyük ki és várjuk meg, míg teljesen kihűl.
Most készítsük el a feltétet: tegyük a másik 50 g málnát egy kis lábasba, és pár perc alatt rottyantsuk össze. A kanál hátlapjával szét is nyomkodhatjuk a málnákat, hogy levet is eresszenek, majd ezt is tegyük félre hűlni. Következő lépésként vágjuk apróra az étcsokit. Ha minden kihűlt, akkor a tejszínt a porcukorral verjük habbá, majd keverjük hozzá a mascarponét, az apróra vágott csokit és a málnapép felét. A krémet kenjük a süti tetejére, majd a kanalazzuk rá a maradék málnapépet (a levével együtt), és egy kiskanállal rajzoljunk bele márványos mintát.[/box]