A napokban lépett hatályba, áprilisban pedig már kötelezően alkalmazandó az az EU-s rendelet, ami a túlzott akrilamid-tartalma miatt szigorúbbá tenné a sült krumpli és a kávé elkészítésének körülményeit is. Az intézkedés az emberek egészségét szolgálja, ugyanis az akrilamid egy erősen rákkeltő anyag.
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal szerint először 2002-ben, Svédországban figyeltek fel arra, hogy szénhidráttartalmú élelmiszerek magas hőmérsékleten (120-150 °C felett) való hevítésekor, például sütéskor, grillezéskor vagy zsírban történő sütéskor, természetes módon keletkezik akrilamid.
A szerves vegyület igen gyakran fordul elő élelmiszerekben, leginkább a különböző burgonyatermékekben, de megvan a kávéban, a kekszekben, a kenyerekben és még a bébiételekben is. Az emberiség évezredek óta hagyományosan fogyaszt olyan élelmiszereket, amelyek elkészítése során akrilamid is keletkezik, az anyag kellemes ízt, színt kölcsönöz az élelmiszereknek.
Már bizonyítottan rákkeltő
A 2002-es felfedezés óta zajlanak a kutatások, hogy milyen intézkedésekkel lehetne az élelmiszerek akrilamid-tartalmát csökkenteni, ugyanis állatkísérletek bizonyították, hogy a táplálékkal bevitt akrilamid nagymértékben megemelte a génmutációk és tumorok kialakulásának valószínűségét különféle szervekben. A vizsgálatok eredményei alapján az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság 2015-ben megerősítette, hogy az anyag valóban rákkeltő.
Lőttek a keksznek, a kávénak és a sült krumplinak?
Az élelmiszerek akrilamid-tartalmának csökkentésével kapcsolatos rendeletet 2018. április 11-től kötelezően kell alkalmazni. Aggodalomra semmi ok, nem fog eltűnni a sült krumpli, a kávé és a keksz a boltok polcairól, az éttermekből és a kávézókból, a rendelet referenciaszinteket határoz meg, ami nem azt jelenti, hogy az érintett termékeket nem lehet forgalmazni. A jogszabály csupán nagyobb odafigyelést követel meg, mivel technológiai változtatásokkal könnyedén csökkenthető az élelmiszerekben képződő akrilamid mennyisége.
A NÉBiH szerint a termékcsoportokra előírt intézkedések arányban állnak a vállalkozás méretével és jellegével, azaz például a kistermelők, vendéglátók esetében az előírt kockázatcsökkentő intézkedések nem olyan széleskörűek, mint egy gyorsfagyasztott burgonyát előállító gyártó esetében. Az előírt intézkedések – többek közt – a következő termékek előállítóit és forgalmazóit érintik: sült krumpli, burgonyatermékek, kekszek, kenyér, reggeli gabonapelyhek, pörkölt kávé, instant kávé, bébiételek, babakekszek.
Mit tehetünk otthon, hogy kevesebb akrilamidot „együnk”?
Az otthoni sütés során is tehetünk azért, hogy kevesebb akrilamid képződjön. Amikor a gyorsfagyasztott sült krumplit otthon készítjük el, érdemes odafigyelnünk arra, hogy olajban sütéskor a hőmérséklet 160-175 °C közötti, sütő használata esetén 180-220 °C közötti legyen. A sütőt melegítsük elő, és csak addig süssük a burgonyát, amíg aranysárga színű nem lesz. A sütési idő felénél érdemes megfordítani a krumplikat.