A hozzáadott aromaanyagok nélküli élelmiszerek segítségével az „igazi ízlelést” mutatják meg a diákoknak a stájerországi iskolákban. A mesterséges aromák és adalékanyagok már gyermekkorban erőteljesen irritálják a normál ízlelést, ezért a mezőgazdasági kamara kezdeményezésére indított programsorozatban „játékos formában próbálják szemléltetni és gyakoroltatni a természetes ízérzékelést” – közölte Katharina Zechner szervező.
A cél érdekében száz stájerországi parasztasszonyt képeztek ki, akik a gyerekekkel együtt kóstolnak végig hét különböző élelmiszert – joghurtot, kenyeret, almát, cukrot, sonkát, kolbászt és sajtot.
Eltérő gyümölcstartalmú almaleveket is kortyolgatnak a gyerekek, akik így megtapasztalhatják, hogy mennyi gyümölcs van valójában a gyümölcslevekben, illetve mi a különbség az igazi gyümölcsöt tartalmazó és az aromatizált, színezett italok között. Emellett különböző minőségű és állagú kenyereket is kóstoltatnak velük.
A programra összesen 250 iskola jelentkezett, a nagy érdeklődés a szervezőket is meglepte.