Selyemfűméz, somlekvár, aszaltszilvaszörp fahéjjal, ladányi büdöske sajt és hagyományos sertés vékonykolbász alkotja Magyarország kedvenc ízkosarát – így döntöttek a 2. Kézműves Magyar Ízek Vására kóstolóturnéjának szavazói.
Összesen háromezer szavazó döntött az ízkosár összeállításáról, a győztes ízeket a hétvégén hirdették ki a vasárnap véget ért vásáron. A szervezők nemcsak a magyar vásárlók, hanem a média képviselőinek véleményére is kíváncsiak voltak. A kóstolóturné szavazatai alapján a magyar újságírók ízkosara virágmézből, vörösáfonya-lekvárból, málnaszörpből, tehénsajtokból és szürkemarha-szalámiból áll.
A rendezvényen a vásár kedvenc termelőjére is lehetett szavazni. A legtöbb szavazatot Mircz Nárcisz sajtmester kapta, második lett Sáfrány László füstöltpisztráng-készítő, harmadik helyezett pedig az erdélyi Gáll Erzsébet szörp- és lekvárkészítő.
A vásár a februári első alkalomhoz hasonló sikerrel zárult. A három nap alatt összesen 15 ezren látogattak ki a rendezvényre, ezáltal újra teljesült a cél: több tízmillió forinttal segítették a magyar termelőket – olvasható a szervezők közleményében.
Péntektől vasárnapig 121 magyar és határontúli termelő legkülönlegesebb mézeit, lekvárjait, húskészítményeit, szörpjeit, sajtjait és édességeit kóstolhatták- és vásárolhatták meg a Millenárisra látogatók.
A következő vásárt húsvétkor rendezik meg, ahol nagy hangsúlyt fektetnek az ünnepi különlegességek bemutatására is. Addig is hagyományos kézműves magyar ízeket lehet kóstolni és vásárolni a fővárosban októberben megnyitott Kézműves Magyar Ízek Márkaboltban.