A gyurmázás szinte minden kisgyermekes családban előbb-utóbb előkerül, és ezzel együtt megjelenik a kérdés is: milyen fajtát válasszunk, és mi történik, ha a gyerek nemcsak a kezével, hanem a szájával is felfedezi a számára ismeretlen anyagot?
A jó hír az, hogy a BLWbolt kínálatában található bambusz baba tányér a gyurmázásnak is helyt adhat. Bár nem táplálékról van szó, ha ügyesek vagyunk semmi gond sem történik, ha a kicsi például a szájába veszi. Az alábbiakban segítünk eligazodni ezen a területen, és egy biztonságos, otthon is elkészíthető receptet is megosztunk veletek.
Mit tegyünk, ha a gyurma a tányéron landol?
A kisgyermekek világfelfedező kalandjaik közben mindent meg akarnak kóstolni – legyen az zöldség, játék vagy éppen gyurma. Ez természetes része a fejlődésüknek, hiszen a szájukkal ismerkednek az őket körülvevő dolgokkal. Azonban a bolti termékek összetevői nem mindig nyugtatják meg a szülők szívét. Sokan ilyenkor kezdenek el gondolkodni azon, hogy házilag készítsenek, amelynek minden összetevője ismert és biztonságos.
Az otthon készített kivitel mellett szól, hogy ha véletlenül egy darab a tányérra kerül, vagy a gyerek megkóstolja, nem kell azonnal aggódni. Természetesen még ha ehető hozzávalókból készül is, nem célszerű nassolnivalóként kezelni, és fontos, hogy mindig felügyeljük a játék közbeni eseményeket.
A gyurma, mint fejlesztő játék
Amellett, hogy a kicsik számára érdekes és izgalmas játék, számos fejlesztő hatással is bír. Már a legkisebbek, nagyjából nyolc hónapos kortól is élvezhetik az anyag puhaságát és formálhatóságát. Ebben a korban azonban még ne várjunk tőlük bonyolult alkotásokat – inkább a tapintás, nyomkodás és széttépés lesz a fő attrakció.
A szülők ebben is példát mutathatnak. Egy egyszerű gyakorlat például, ha a kinyújtott gyurmából egy kisebb tányér segítségével formákat szaggatunk ki. Később a gyerekeket meg lehet tanítani, hogyan sodorjanak belőle „csigát”, vagy díszítsék az alkotásokat szemmel, szájjal és orral, ezzel a kézügyességet és a szókincset is bővíthetjük.
Biztonságos gyurmarecept házilag
Hozzávalók:
- 25 dkg liszt
- 2 evőkanál só
- 2 evőkanál olaj
- 1 kávéskanál citromsav
- 3 dl víz
Elkészítés:
- Az összes hozzávalót keverd össze egy lábasban.
- Alacsony hőfokon, folyamatos kevergetés mellett főzd, amíg a massza össze nem áll.
- Ne ijedj meg, ha először csomósnak és ragacsosnak tűnik! Folytasd a keverést, amíg egységes, gyúrható állagú nem lesz.
- Ha már nem forró, tedd a konyhapultra, és alaposan gyúrd át. Itt eltűnnek az esetleges csomók, és a végeredmény egy tökéletesen formázható „tészta” lesz.
Színezheted kedvedre
A kész anyagot oszd szét annyi részre, ahány színt szeretnél, majd ételfestékkel színezd meg. Természetes színezékek, mint például céklapor, kurkuma vagy karobpor is használhatók, bár ezeknek az illata könnyen étvágygerjesztő lehet a kicsik számára. Az ételfestéket apránként adagold, amíg el nem éred a kívánt színt.
Mint látható, a gyurmázás szórakoztató és fejlesztő játék is lehet, ha tudatosan és biztonságosan használjuk.
(x)