Guargumi, módosított kukoricakeményítő, stabilizátorok és savanyúságot szabályozó anyag. Ezen összetevők közül valamelyik (vagy az összes) szinte biztosan fellelhető a bolti vaj-, illetve szendvicskrémekben. Hogy ezen adalékanyagok károsak vagy sem, arról megoszlanak a vélemények, de az vitán felül áll, hogy nem nélkülözhetetlen hozzávalói a kenyérre kenhető masszáknak. Az alábbi receptek is ezt bizonyítják!
[box title=”Miért van szükség adalékanyagokra? ” box_color=”#f8de68″ title_color=”#312302″]A guargumi egy indiai növényből előállított állományjavító. Az átlagember az élelmiszerekben találkozik vele leggyakrabban. Elsősorban sűrítő, zselésítő anyagként, térfogatnövelőként, illetve lisztjavító szerként alkalmazzák. Megtalálható többek között a szószokban, tejtermékekben, üdítőkben, lekvárokban, jégkrémekben, felvágottakban, sőt még gyerektápszerekben, tejpótlókban is. Gyakran használt segédanyag energiaszegény élelmiszerekben, ahol alacsony kalóriaérték mellett kell krémes, tejszínes állományt kialakítani.
Bár a guargumi nem mérgező, élettani hatásáról megoszlanak a vélemények. Egyes kutatások szerint különösen hasznos az emésztés szabályozásában és a cukorbetegek táplálkozásában. Az ellentábor véleménye szerint azonban a guarmagliszt elősegíti az allergia kialakulását és maga is képes allergiás reakciót kiváltani, nagy mennyiségben fogyasztva pedig gyomorgörcsöt és felfúvódást okozhat. 2007 nyarán pedig a dioxin- és pentaklórfenol-szennyezés miatt került az európai országok figyelmének középpontjába.
A guargumihoz hasonlóan pedig sok más, feleslegesnek tűnő és kétes hangzású adalékanyagot találunk a különféle kenyérre kenhető, vaj-, sajt-, illetve szendvicskrémekben. Ezek közül több (mai álláspont szerint) egyáltalán nem jelent veszélyt az egészségre, de azért ha nem muszáj valószínűleg senki sem szeretne módosított kukoricakeményítőt és/vagy stabilizátorokat enni. Épp ezért összeszedtünk néhány egyszerűnek tűnő receptet, amivel kiválthatjuk a bolti vajkrémeket. [/box]
Házi vajkrém joghurtból – forrás: eztfaldfel.blogspot.hu
Hozzávalók:
– 2 nagy doboz 3,6% zsírtartalmú natúr joghurt (330 g /doboz)
– 2 dl 30% zsírtartalmú tejszín
– egy csapott mokkáskanál konyhasó
Elkészítés
A joghurtot a sóval és a tejszínnel összekeverjük, egy konyharuhával kibélelt tálba öntjük, majd kiemeljük a textilt és batyut formálunk belőle. Az egészet valahogyan úgy kellene behelyezni a hűtőbe, hogy a batyu az edény felett lógjon, ne érjen annak aljához. Ezt többféleképpen meg lehet oldani, az egyik variáció, hogy a hűtő felső polcát képező rácshoz kötjük a batyut, az edényt pedig egy polccal lejjebb tesszük, de az is elképzelhető, hogy egy fakanálra kötjük rá a batyut és azt egy mély fazék peremére támasztjuk. A módszer tulajdonképpen mindegy, a lényeg az, hogy a savó ki tudjon csepegni belőle.
Hagyjuk így legalább 12 órára, de akár egy napig is állhat a hűtőben. Előbbi esetben folyékony krémet, utóbbi esetben vajkrém sűrűségű masszát kapunk. Akárhogy is, ha ez megvan, jöhet a fűszerezés. Hogy mivel? Szinte bármivel: fűszerpaprika, fokhagyma, metélőhagyma, petrezselyem, stb.
A fenti hozzávalókból körülbelül 400 gramm vajkrémet fogunk kapni, ami nagyjából két doboz bolti mennyiségének felel meg. A bekerülési költség pedig olcsóbb vagy nagyjából ugyanannyi, mintha készen vennénk meg.
Fontos! Túl sok házi vajkrémet azonban nem érdemes csinálni, mert hamar megsavanyodik.
Medvehagymás tojáskrém házilag – forrás: nosalty.hu
Hozzávalók négy adaghoz
– 3 tojás
– 10 dkg vaj
– 10 medvehagymalevél
– metélőhagyma vagy újhagyma
– só, bors
Elkészítés
A tojásokat 10 percig főzzük, meghámozzuk, hűlni hagyjuk. A hozzávalókat a metélőhagyma kivételével összeturmixoljuk, sóval, borssal ízesítjük. A tetejére szórjuk a zöldhagymát felkarikázva.
A tojáskrém bekerülési költsége körülbelül 300 forint, amiből a boltban egy olcsóbb szendvicskrémet kapnánk, tele műanyag hozzávalókkal.
Avokádókrém
Hozzávalók
– 1,5-2 avokádó
– 5 db olajban eltett aszalt paradicsom
– 10 dkg mascarpone
– 1 gerezd fokhagyma,
– kevés citromlé
– só, bors
Elkészítés
Az aszalt paradicsomokat, a megtisztított, feldarabolt avokádó felét, a mascarponét és a fokhagymát a robotgép aprítójába tesszük vagy botmixerrel pürésítjük. A maradék avokádót villával belenyomkodjuk (azért, hogy ne legyen teljesen homogén állagú). A végén kicsit sózzuk, borsozzuk és nyomunk bele kevés citromlét.
Füstölt sajtos krém – forrás: mindmegette.hu
Hozzávalók
– 20 dkg karaván füstölt sajt
– 20 dkg vaj
– 2 gerezd fokhagyma
– 2 kávéskanál pirospaprika
Elkészítés
A sajtot lereszeljük, hozzátesszük a vajat, majd összeturmixoljuk vagy habbá verjük az egészet, beletesszük a fokhagymát és a pirospaprikát.
[note note_color=”#f6a2b4″]Pofonegyszerű szendvicsre való
Ha tényleg nincs időnk joghurt csepegtetéssel vagy tojásfőzéssel fáradozni, akkor létezik egy még egyszerűbb módja annak, hogy megmenekítsük a szervezetünket a bolti szendvicskrémektől. Ha van otthon vaj, akkor vegyünk k belőle annyit, amennyit a kenyérre kennénk és fűszerezzük friss fűszernövényekkel, fokhagymával, metélő vagy medvehagymával, bármivel, ami van otthon. Így az unalmas vaj helyett egy kicsit fűszeresebb feltétet kapunk.[/note]