Nem vagy mecseki borosgazda? Semmi gond. A szőlőt sok mindenre lehet használni azon kívül, hogy mustot, majd pedig bort készítünk belőle. Mutatunk néhány ötletet, hogy mit is kezdhetünk a szőlőfürtökkel.
Ha sem bort, sem pálinkát nem akarunk készíteni a szőlőből, akkor érdemes megfontolnunk lehetőségeinket, ugyanis az alkoholos italokkal nem ér véget a szőlőfürtök hasznossága. Íme néhány recept, amivel rögtön újrafogalmazódik bennünk a gyümölcs.
Érdemes tudni, hogy szőlészetek már szinte mindent hasznosítanak, hiszen a gyümölcs maga nem kel el jó áron. Így ha nem bor lesz a szőlőből, akkor magjából olajat (szőlőmagolaj) vagy táplálékkiegészítőt készítenek – mondta Lánczos Sándor pécsi szakács.
Az egészséges fürtökből készíthetünk ecetszerű oldatot is, ami salátákhoz kiváló, de különböző ételkölteményeket is alkothatunk a gyümölcs segítségével. Lehet belőle lekvár, ami tökéletes kiegészítő lehet húsokhoz, levét lassan kipréselve friss ital készíthető, de mazsolát, azaz aszalt szőlőt is készíthetünk belőle.
Lánczos Sándor javaslatai közül egyik kedvencünk a szőlő alapú „forralt bor”, ami gyakorlatilag egy alkoholmentes, a forralt borhoz hasonló fűszerezésű, forró, szőlő alapú ital az őszi napokra. Gyerekeknek készíthetünk belőle „kandírozott” szőlőt, vagyis ízesített cukorba forgatott finomságot. Végül pedig a szörpöt se felejtsük el!
Ha keményebb vizekre eveznénk a szőlő-gasztronómiában, íme néhány recept a fáradhatatlanoknak:
Grillcsirkés szőlősaláta, balzsamecetes vinegrette-tel
Hozzávalók:
Saláta
- bőr nélküli csirkemell
- 1/2 tk szárított rozmaring
- 1/4 teáskanál szárított kakukkfű
- Olívaolaj (körülbelül 2 teáskanál)
- Só és frissen őrölt fekete bors
- 1 csomag saláta keverék
- 1/2 csésze vörös szőlő kettévágva
- 1/2 csésze pekándió apróra vágva és pirítva (dió is megfelelő)
- 1 kis fej lilahagyma vékony csíkokra vágva
- 125 g morzsolt kecskesajt
Öntet
- 1/3 csésze olívaolaj
- 2 evőkanál balzsamecet
- 1 evőkanál méz
- 1/2 teáskanál dijoni mustár
- 1 kis gerezd fokhagyma
- Só és frissen őrölt fekete bors
Elkészítés: A csirkemelleket csíkozzuk fel, sózzuk, borsozzuk, majd süssük meg őket! A többi hozzávalóval keverjük össze a salátánkat.
Az öntet: Egy befőttesüvegbe tegyük az összes hozzávalót, csavarjuk rá a tetejét, majd rázzuk jól össze. Ezzel locsoljuk meg a salátánkat!
Szőlős „pizza”
Tortilla lapra helyezzünk brie sajtszeleteket, szórjuk meg félbevágott szőlővel és rukkola salátával. Süssük pár perc alatt készre.
Szőlőt reggelire
Pirítósunkat kenjük meg ricottával, szórjunk rá kevés kakukkfüvet, majd egy kis mézben melegítsük fel a félbevágott szőlőket. Mehet a ricottára! Kevés tengeri só a tetejére, és már kész is a bajnokok reggelije!
Szőlős fagyi
Ehhez semmi más nem kell, csak egy doboz görög joghurt, egy turmix, a szőlő és egy kis méz. Turmix, fagyasztás, és kész is a fagyink!