10 C
Pécs
szerda, november 20, 2024
KezdőlapKorzóGasztróNa, ne már: bor helyett szőlős pizza és salátaöntet! Pedig de!

Na, ne már: bor helyett szőlős pizza és salátaöntet! Pedig de!

Nem vagy mecseki borosgazda? Semmi gond. A szőlőt sok mindenre lehet használni azon kívül, hogy mustot, majd pedig bort készítünk belőle. Mutatunk néhány ötletet, hogy mit is kezdhetünk a szőlőfürtökkel.

Ha sem bort, sem pálinkát nem akarunk készíteni a szőlőből, akkor érdemes megfontolnunk lehetőségeinket, ugyanis az alkoholos italokkal nem ér véget a szőlőfürtök hasznossága. Íme néhány recept, amivel rögtön újrafogalmazódik bennünk a gyümölcs.

Érdemes tudni, hogy szőlészetek már szinte mindent hasznosítanak, hiszen a gyümölcs maga nem kel el jó áron. Így ha nem bor lesz a szőlőből, akkor magjából olajat (szőlőmagolaj) vagy táplálékkiegészítőt készítenek – mondta Lánczos Sándor pécsi szakács.

grape2

Az egészséges fürtökből készíthetünk ecetszerű oldatot is, ami salátákhoz kiváló, de különböző ételkölteményeket is alkothatunk a gyümölcs segítségével. Lehet belőle lekvár, ami tökéletes kiegészítő lehet húsokhoz, levét lassan kipréselve friss ital készíthető, de mazsolát, azaz aszalt szőlőt is készíthetünk belőle.

Lánczos Sándor javaslatai közül egyik kedvencünk a szőlő alapú „forralt bor”, ami gyakorlatilag egy alkoholmentes, a forralt borhoz hasonló fűszerezésű, forró, szőlő alapú ital az őszi napokra. Gyerekeknek készíthetünk belőle „kandírozott” szőlőt, vagyis ízesített cukorba forgatott finomságot. Végül pedig a szörpöt se felejtsük el!

Ha keményebb vizekre eveznénk a szőlő-gasztronómiában, íme néhány recept a fáradhatatlanoknak:

Grillcsirkés szőlősaláta, balzsamecetes vinegrette-tel

Hozzávalók:

Saláta

  • bőr nélküli csirkemell
  • 1/2 tk szárított rozmaring
  • 1/4 teáskanál szárított kakukkfű
  • Olívaolaj (körülbelül 2 teáskanál)
  • Só és frissen őrölt fekete bors
  • 1 csomag saláta keverék
  • 1/2 csésze vörös szőlő kettévágva
  • 1/2 csésze pekándió apróra vágva és pirítva (dió is megfelelő)
  • 1 kis fej lilahagyma vékony csíkokra vágva
  • 125 g morzsolt kecskesajt

Öntet

  • 1/3 csésze olívaolaj
  • 2 evőkanál balzsamecet
  • 1 evőkanál méz
  • 1/2 teáskanál dijoni mustár
  • 1 kis gerezd fokhagyma
  • Só és frissen őrölt fekete bors

Elkészítés: A csirkemelleket csíkozzuk fel, sózzuk, borsozzuk, majd süssük meg őket! A többi hozzávalóval keverjük össze a salátánkat.

Az öntet: Egy befőttesüvegbe tegyük az összes hozzávalót, csavarjuk rá a tetejét, majd rázzuk jól össze. Ezzel locsoljuk meg a salátánkat!

Szőlős „pizza”

Tortilla lapra helyezzünk brie sajtszeleteket, szórjuk meg félbevágott szőlővel és rukkola salátával. Süssük pár perc alatt készre.

healthy-lunch-meal-fruits

Szőlőt reggelire

Pirítósunkat kenjük meg ricottával, szórjunk rá kevés kakukkfüvet, majd egy kis mézben melegítsük fel a félbevágott szőlőket. Mehet a ricottára! Kevés tengeri só a tetejére, és már kész is a bajnokok reggelije!

Szőlős fagyi

Ehhez semmi más nem kell, csak egy doboz görög joghurt, egy turmix, a szőlő és egy kis méz. Turmix, fagyasztás, és kész is a fagyink!

Hirdetés
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő