Érezhetően megemelkedett a méz ára országszerte, így Baranyában is. Ennek oka pedig elsősorban nem az euró árfolyamában és nem a méhekben keresendő, hanem az idei zabolázatlan időjárás okozta gyér akáctermésben.
Az idei akáctermés kifejezetten rossz volt, ezért csak néhány termelőnek sikerült megfelelő és eladható mennyiségű mézet készítenie – nyilatkozta lapunknak Krómy Gábor cserkúti méhész. A Magyarországon legkeresettebb akácméz hordós nagyker ára ezért felment – tette hozzá Krómy, aki számos baranyai méhésszel egyetemben most tervezi az áremelést. Az akácméz 1800 forint körül mozgó átlagára azonban még így is 2000 forint alatt fog maradni – véli a méhész.
A mézkedvelők számára azonban nem csak rossz hírünk van. A baranya megyei méz ugyanis Krómy elmondása szerint jó minőségű, ugyanis a méhészek csak engedélyezett szerekkel dolgoznak termékük előállításán. Kimutatható továbbá egy tendencia – mondta Krómy – miszerint az itteni méhészek egyre jobban hajlanak a biomódszerekkel – tejsavval és hangyasavval – végzett kártevőirtás felé, ami kedvez a méhek életkörülményeinek, ennélfogva pedig az általuk készített méz minőségének is.
Továbbá, minden termelő mézének összetevőit – mondta a szakértő – az Országos Magyar Méhészeti Egyesület szaklapjában nyilvánosságra hozza, melynek köszönhetően az egyesület sikeresen visszaszorította a néhány éve még jelentős problémának számító mézhamisítás lehetőségeit. A kereskedők és a termelők kétféleképpen jártak el vétkesen. Az eredethamisítás során ugyanis az akácmézhez valamilyen külföldi virágmézet kevertek, de azt akácmézként értékesítették, míg a minőséghamisítás során oda nem illő adalékanyagokkal, mint például répacukorral keverték a terméket. Mindez azonban a mézekben előforduló minden ásványra, cukrokra, sókra, és vegyszerekre kiterjedő részletes listák következtében szerencsére visszaszorulni látszik, hisz a feketéző méztermelőknek így gyorsan elmegy a kedve termékük „pancsolásától” – mondta Krómy.