Ha vendégségbe megyünk, vendégeket fogadunk vagy csak leülünk egy film elé és nassolnánk, gyakran szembe kell néznünk a kérdéssel: a diéta vagy az ízek oltárán áldozzunk? Összejövetelek alkalmával pedig el kell döntenünk, hogy a közízlésnek vagy a mérlegnek akarunk hódolni – mert olyan márpedig nincs, hogy finom és egészséges rágcsa kerüljön az asztalra, amire a bélpoklos férfi barátaink is elégedetten rájárnak. Dehogy nincs! Íme egy pár tipp, ami mindenkinek a kedvence lesz!
Zöldség, zöldség, zöldség
A zöldségtál könnyen a fénypontja lehet az estének. Akár egyedül otthon, akár csapatostul megállja a helyét, ráadásul a tál közepén díszelgő mártásnak köszönhetően férfiak kedvence is lehet. Daraboljunk sárgarépát, fehérrépát, kígyóuborkát, zellert, paradicsomot, paprikát, karalábét és cikóriát, majd helyezzük a tálra úgy, hogy a szósz középen legyen, a zöldségek pedig körülötte. Még látványnak is tökéletes!
Kedvenc mártásaink:
[box title=”Fokhagymás-joghurtos” box_color=”#fbea6f”]
- 2 doboz joghurt, vagy egy doboz joghurt, egy doboz tejföl
- 2-4 gerezd fokhagyma préselve
- só, fűszerek – ízlés szerint[/box]
[box title=”Currys” box_color=”#a7effc”]
- 2 dl majonéz
- néhány evőkanál tejföl
- 1/2 csokor petrezselyem zöldje apróra vágva
- 1 teáskanál curry por
- 2 teáskanál ketchup
- só és bors[/box]
A popcorn a barátod!
A pattogatott kukorica a hiedelmekkel ellentétben hibátlan megoldás nassolásra. Tökéletesen biztosítja a rágás élményét, miközben rostokkal látja el a szervezetet, de kalóriában szegény. A mértékre azonban ügyeljünk – a kevesebb több -, valamint óvakodjunk a sajtos és a vajas ízesítésektől, mert ezek már sokkal több káros anyagot tartalmaznak, mint gondolnánk.
Mártogatunk, mártogatunk?
Az amerikaiak barbecue, a mexikóiak guacamole (avokádó szósz), a franciák pedig aioli (fokhagymás majonéz) szószba mártogatnak. A világon tehát mindenki nagyon profin mártogat, ráadásul ízekben gazdag és egészséges módokon. Az ilyen jellegű mártogatósokhoz jobban illik a tortilla chips, pitakenyér, puffasztott búzaszelet vagy a pászka. Egyáltalán nem időigényes az előkészület és az eredmény is magáért beszél.
[box title=”Guacamole” box_color=”#6bff81″]
Hozzávalók
- 4 jó érett avokádó
- 1 lime
- 3 nagyobb paradicsom
- 1 közepes fej vöröshagyma
- 4 teáskanálnyi olívaolaj
- 1-2 gerezd fokhagyma
- frissen őrölt bors
Elkészítés menete
Az avokádókat és a paradicsomokat pucold meg, majd kockázd fel őket. A hagymával is járj el ugyanígy, majd tedd félre. Az avokádók közül hármat turmixolj sima masszává, a negyediket darabosan keverd a mártogatósba. Ha ezzel elkészültél, keverd össze a lime felének levével, az olívaolajjal, majd törd hozzájuk a fokhagymát. Sózd és borsozd kedvedre.[/box]
Süti a javából
Nem kell lemondanod a sütizésről még erős fogyókúra alatt sem. A mértékletességre és a hozzávalók összeválogatására azonban mindig fordíts extra időt. Vendégségbe pedig készíts kalóriaszegény süteményt, hogy mindenki meg legyen elégedve.
[box title=”Almás-túrós” box_color=”#fcb0b0″]
Hozzávalók
- 3 alma
- 25 dkg sovány túró
- 2 tojás
- 1 citrom reszelt héja
- édesítő
- kevés vaj
Elkészítés menete
Egy kivajazott tepsi aljára fektesd le a megpucolt almakarikákat. A túrót keverd el a tojással, a citromhéjjal, illetve az édesítővel, majd a krémet egyenletesen kend el az almákon. Erre rétegezz még egy sor almát. Közepes lángon süsd körülbelül 15 percig.[/box]
Magvak és aszalt gyümölcs
Rendkívül ízletes és egészséges bőségtálat tudunk összeállítani aszalt gyümölcsökből és különböző magvakból. A dió, mandula, paradió, mogyoró telített zsírsavakat tartalmaznak, hozzájárulnak a szív- és érrendszeri megbetegedések megelőzéséhez, ugyanakkor tele vannak vitaminokkal és rostokkal. Magas a kálium-, kalcium- és magnéziumtartalmuk. Az aszalt gyümölcs aszalás során megőrzi a gyümölcs természetes aromáját, valamint vitamin- és ásványianyag-tartalmának nagy részét. Igen magas a rosttartalmuk, telítettségérzetet biztosítanak – válogathatunk szilva, alma, körte, sárgabarack, meggy, áfonya, eper, szőlő stb. közül. A kettő kombinációja így igazán nyerő páros!