Hirdetés

Már napok óta édeskés bodzaillat lengi be a várost, szinte kiáltanak a virágok a bodzaszörpért. Viszont ha van egy kis időnk, akkor ne csak szörpöt készítsünk, hiszen annyi fantasztikus recept van a bodzavirágok hasznosítására, amiket nem érdemes kihagyni! Mutatjuk a legérdekesebbeket.

Gyermekkor egy falatban: rántott bodzavirág

Valószínűleg az egyik legizgalmasabb recept, amivel valaha találkoztunk, az a rántott bodza lesz. A pofonegyszerű recept alapján a bodzavirágokat palacsintatésztába kell mártanunk, és úgy kisütnünk. Friss, édeskés és kreatív: mindenki imádni fogja!

Hozzávalók tíz bodzavirághoz:

  • 1 teáskanál sütőpor
  • 2 dl szénsavas ásványvíz
  • 1 tojás
  • 10 dkg liszt
  • csipetnyi só, olaj a sütéshez, valamint porcukor a kisült virágok tetejére

Egy edényben keverjük el a lisztet és a sütőport a csipetnyi sóval, adjuk hozzá a felvert tojást és fokozatosan öntsük bele a szénsavas ásványvizet. Keverjük olyan sűrűre a masszát, amilyenre a palacsintatésztát szoktuk. Csorgassuk bele a serpenyőbe az olajat, hevítsük fel, majd a virágot először mártsuk a palacsintatésztába, majd helyezzük a forró serpenyőbe.

Itassuk le a virágokat az olajtól, porcukrozzuk, majd élvezzük a mosolyokat az arcokon!

Isteni joghurtos bodzafagyi

A fagyikról részletesebben ebben a cikkben írtunk, ahol többek között részletezzük azt is, hogy az otthoni fagylaltkészítéshez nem minden esetben szükséges fagyigép. Bár már párezer forintért is vehetünk egy egyszerűbb szerkezetet otthonra, ha csak pálcikás jégkrémet készítünk, nem megy rá az egész délutánunk, és akár egy óra alatt is elkészülhet a fagyos desszert.

Négy adag bodzás-joghurtos jégkrémhez például nem kell más, mint:

• 6-8 bodzavirág
• 1 db lime
• 2 dl almalé
• 3-4 evőkanál méz, attól függően, hogy mennyire vagyunk édesszájúak
• 3 dl joghurt
• 1,5 dl főzőtejszín
• 1 ek porcukor
• 1 db zselatinlap

Elkészítés:

A lime facsart levét összekeverjük az almalével és a mézzel, majd beáztatjuk a bodzavirágokat. Egy napig hagyjuk állni hűs, naptól védett helyen. Másnap szűrjük le, a virágokat alaposan nyomkodjuk ki. A joghurtot és a főzőtejszínt habverővel keverjük simára, majd adjuk hozzá a bodzás léhez. A zselatint áztassuk hideg vízbe, nyomkodjuk ki, aztán alacsony tűzön kevergessük addig, amíg a zselatin fel nem oldódik. Adjuk a zselatinos masszát is hozzá a joghurtos masszához, végül töltsük pohárkákba a fagyit. Nyomjunk a közepébe egy pálcikát, majd fagyasszuk legalább egy óráig.

Reggelire, pirítósra kenve: bodzazselé

A zseléhez körülbelül 10-12 darab bodzavirágra van szükségünk, 1 darab lime-ra, egy liter almalére és 40 dkg befőzőcukorra.

Elkészítés:

A megmosott virágokat beáztatjuk a lime és almalé keverékébe. Egy napig hagyjuk állni hűvös, naptól védett helyen. Másnap szűrjük le, a virágokat alaposan nyomkodjuk ki. A folyadékot a befőzőcukorral felforraljuk, és folyamatos kevergetés mellett pár percig magas lángon főzzük. A kész masszát töltsük üvegekbe, majd feje tetejére állítva hagyjuk kihűlni.

Bodzaecet, a könnyed nyári salátákra

Ha nem akarsz sok időt tölteni a konyhában, de azért valami finomságot készítenél a közelben virágzó bodzából, akkor a bodzaecet tökéletes választás. Friss, nyári saláták különleges ízesítője ugyanis a bodzaecet.

Elkészítés:

Tegyünk egy nagy befőttesüvegbe 8-10 megtisztított bodzavirágot, dobjunk mellé két szem szegfűszeget, majd öntsünk rá egy liter gyümölcsecetet. Zárjuk le alaposan, és tegyük hűvös, árnyékos helyre legalább egy hétre.

Hirdetés