Hirdetés

Cékla, dió, sütőtök, gesztenye, édesburgonya és társai: ősszel egyszerűen fenomenális alapanyagokkal lehet találkozni a piacon, a konyhaművészet azonban megáll a sült töknél és a gesztenyénél. Lokodi Ákos pécsi kreatív séfet hívtuk segítségül, hogy az egyszerű, de nagyszerű októberi zöldségekből, gyümölcsökből és termésekből is szuper kajákat tudjunk készíteni.

Lokodi Ákos, pécsi kreatív séf tuti tippje, hogy a libaszárnyból, zöldségekből készült alaplével készíthetjük el az egyik legjobb tejszínes gesztenyekrémlevest. Szuper, őszi, ráadásul aktuális is, hiszen közeleg a Márton-nap!

Lokodi Ákos, fotó: Gadgetfoto

Nem kell túlbonyolítani: burgonyapüré egy kis csavarral

Lokodi Ákos azt javasolja, ha nem akarjuk túlbonyolítani a vasárnapi ebédet, akkor egyszerűen csak megbolondíthatjuk a burgonyapürénket egy kis gesztenyekrémmel, majd ebből készíthetünk hercegnőburgonyát a sütőben. Egyszerű, mégis nagyszerű!

Tökéletes vasárnapi reggeli: tökös gofri!

Hozzávalók:

• 1 bögre liszt
• 1 teáskanál sütőpor
• 1 teáskanál szóbadikarbóna
• 2 teáskanál őrölt gyömbér és apróra vágott friss gyömbér
• ½ teáskanál fahéj
• 2 nagy tojás
• 1 dl tej
• fél bögre sütőtökpüré
• fél bögre cukor
• 10 dkg vaj
• néhány csepp vaníliaaroma, csipet só, vaj

Elkészítés:

Az összes hozzávalót egy nagyobb tálban, a vaj kivételével alaposan, óvatosan keverjük el. A vaj segítségével egy gofrisütőben süssük készre az édességet.

Édesburgonya-krémleves, bacon-csipsszel 

A séf meleg szívvel javasolja az édesburgonya-krémlevest, bacon-csipsszel, kókusztejjel és gyömbérrel elkészítve. Nézzünk hozzá egy receptet.

Hozzávalók:

• 1 kg édesburgonya
• 4 dl kókusztej
• 1 liter alaplé
• 1 fej vöröshagyma
• 1 gerezd fokhagyma
• 2 ujjnyi friss gyömbér
• 2 evőkanál cukor
• fél citrom leve
• vaj

Elkészítés:

Kockázzuk fel a hagymát, és kevés olajon pirítsuk üvegesre. Adjuk hozzá a felkockázott édesburgonyát, a fűszereket, reszeljük bele a gyömbért és öntsük fel az alaplével. Cukrozzuk, sózzuk, borsozzuk, így főzzük puhára az édesburgonyát. A megpuhult krumplit pépesítsük botmixerrel, majd adjunk hozzá kevés vajat és a kókusztejet. Mehet bele a pár csepp citromlé, tetejére esetleg friss koriander.

Nagymama gluténmentes gesztenyetortája

Hozzávalók:

• 4 tojás
• 4 evőkanál cukor
• 1 250 grammos gesztenyemassza
• 1 vaníliás cukor

Elkészítés:

A tojásokat válasszuk ketté. A sárgáját keverjük habosra a cukorral és a vaníliás cukorral, majd adjuk hozzá a felengedett masszát. A fehérjét verjük kemény habbá, majd ezt óvatosan dolgozzuk bele a gesztenyés masszánkba. Kivajazott formában 160 fokon süssük, míg a közepe is megsül.

Hirdetés