Azt, hogy a medvehagyma miért egészséges nemrég kifejtettük. Most azt mutatjuk meg, hogy milyen finomságokat lehet készíteni belőle. Négy szuper recept következik.
[box title=”Irtó fincsi medvehagymakrém ” box_color=”#e7ef60″ title_color=”#000000″]
Hozzávalók – 4 adag
- 1 nagy csokor medvehagyma
- 5 dkg kemény kecskesajt (elhagyható)
- 1 nagy marék napraforgómag (héj nélkül, természetesen)
- só, bors ízlés szerint
- olívaolaj
- 2-3 aszalt paradicsom
Elkészítés:
A hagymát, az apróra reszelt sajtot, a napraforgómagot és a fűszereket betesszük egy turmixba, és simára keverjük, esetleg utólag ízesítjük. A végén belekeverjük az apróra vágott aszalt paradicsomot, és tetszőleges feltétekkel, zöldséggel, sajttal, felvágottal tálaljuk, vagy pirítósra kenjük. [/box]
[box title=”Medvehagyma krémleves csicseriborsóval” box_color=”#aee37a” title_color=”#010101″]
Hozzávalók:
- 10 dkg friss spenót
- 20 dkg medvehagyma
- 1 vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 6 dl alaplé
- 1 dl tejszín
- 4 dkg juhsajt
- só, bors
- diónyi vaj
- 1 csicseriborsó konzerv
- chili
Elkészítés:
A felaprított hagymát és fokhagymát dinszteljük meg egy kevés olívaolajon, közben sózzuk. Amikor félig már megpuhult, öntsük fel az alaplével, valamint a tejszínnel. Pár percig főzzük, majd adjuk hozzá a felaprított medvehagymát és a spenótot. Amikor megfonnyadtak, keverjük hozzák a vajat és a reszelt sajtot, majd pürésítsük az egészet egy botmixerrel. Serpenyőben egy kevés olívaolajon pirítsuk meg a csicseriborsót és ízesítsük sóval, borssal, és chilivel. Tálaláskor először tegyük a tányérba a csicseriborsót, majd öntsük fel a medvehagyma levessel. [/box]
[box title=”Medvehagymás galuska” box_color=”#e6cbd7″ title_color=”#0a0909″]
Hozzávalók 2 főre:
- 2 egész M-es tojás
- 2 ek olívaolaj
- 200 g kukoricaliszt
- csipet só
- kb. 100 ml víz
- 150 g bacon
- egy csokor medvehagyma
Elkészítés:
A galuskához üssük a tojásokat egy keverőtálba, majd a sóval, és olajjal keverjük ki. Öntsük rá a kukoricalisztet, és először csak fél deci vizet. kezdjük el összekeverni, az állaga legyen ruganyos, nem folyós, szinte olyan, mintha egy puhább gyurma lenne. Pihentessük 10 percet. Közben daraboljuk fel a bacont, egy serpenyőben süssük ki a zsírját. A medvehagymát mossuk meg, aprítsuk fel, majd szedjük rá a piros, ropogós baconra. Egy percet dinszteljük, majd húzzuk le a tűzről. A galuskát szaggassuk lobogó vízbe, ha kész öblítsük le, majd mehet a medvehagymás szalonnára, kicsit pirítsuk át az egészet és tálaljuk. [/box]
[box title=”Egészséges medvehagymás pogi” box_color=”#ffbb81″ title_color=”#160e0e”]
Hozzávalók – 12 adag
A tésztához:
- 100 dkg teljeskiőrlésű tönkölybúza liszt
- 2 db tojás
- 3 dl olívaolaj
- 12 dkg szezámmag
- 5 dkg élesztő
- 1 dl tej
- 1 csapott ek cukor
- 1 ek só
- bors ízlés szerint (frissen őrölt)
- 1 csokor medvehagyma
A kenéshez
- 1 db tojás
Elkészítés
Az élesztőt a cukorral és 1 ek liszttel futtassuk fel langyos tejben. Közben a medvehagymát vágjuk apróra. A felfuttatott élesztőt adjuk a liszthez és az összes hozzávalóval dolgozzuk jól össze. Langyos vízzel állítsuk be a tészta állagát: jól gyúrható, de ne túl lágy legyen a tészta. Formáljunk cipót belőle és ruhával lefedve hagyjuk kelni. Ha a duplájára nőtt, lisztezett deszkán nyújtsuk centi vastagra. Éles késsel kockázzuk fel, és sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztassuk a kis kockákat. Hagyjuk ismét kelni, kenjük meg tojással, és 200 fokon süssük meg. [/box]