Nem akármilyen újdonság a nemzetközi szinten és országosan is elismeréseket nyert borokat alkotó PTE Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetben: első pezsgőjüket „dobják piacra”. Az intézet borait ősztől a Pécsi Egyetemi Borbirtok néven kell keresni a polcokon és a webshopban.
A Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet a Pécsi Tudományegyetem része, a Pécsi Borvidék középpontja. A kutatóintézet 1949-ben több évszázados egyházi birtokra alapozva jött létre, fő feladata a kutatás, az oktatás és a szaktanácsadás. Mintegy 30 hektár szőlőültetvénnyel, 300 éves 1600 m2 alapterületű pincével és akkreditált laboratóriummal rendelkezik. A szőlőfajta gyűjtemény – ez jelenleg több mint 1800 tételből áll – a világ hatodik legnagyobb szőlőgénbankja. A főbb gombabetegségeknek ellenálló fajták kialakítása gazdasági és környezeti szempontokból egyaránt előremutató. Az új érték teremtését célozzák a nemesítési, genetikai kutatások. Az Intézet 18 államilag elismert szőlőfajtával és 20 klónnal rendelkezik.
A borok tekintetében a PTE Szőlészeti és Borászati Kutatóintézete az elmúlt években sikert sikerre halmozott: Zenit 2016, 2017, 2018: Magyarország legjobb újbora; Jázmin 2018: Pannon Borrégió TOP25 2019; Summa Merlot 2017: Magyarország TOP 100 bora 2019; Summa Cabernet Sauvignon 2017: VinAgora 2020 aranyérmese.
Három év munkájának gyümölcseként idén – először a kutatóintézet történetében – pezsgő is készült! Az alapanyagául szolgáló szőlő a Zenit (a szó jelentése: a szemlélő feletti égbolt teteje) volt, amely a kutatóintézet Szentmiklós-hegyi birtokáról származik. Az Intézet pincéjében alakult át a szőlő borrá, a bor pedig pezsgővé, vagyis a Zenit Nadírrá (a nadír a zenittel átellenes pont az éggömbön). Az ültetvény és a pince közötti tengerszintkülönbség 63 méter, ezért lett a pezsgő neve Nadír 63.
Maga a Nadír 63 pezsgő zöldes-sárga színű. Finom buborékokkal rendelkezik, gyöngyözése folyamatos és kitartó, a pezsgő felszínén tartós fátyol keletkezik. Illatában az érett körte, az őszibarack és a zenit fajtára jellemző egzotikus gyümölcsök, így például a mangó és az ananász fedezhetők fel. Ezek mellé társul a tradicionális eljárással készült pezsgők vajas, tósztos aromatikája. Ízében a korty könnyed, játékos savakkal, az illatot kiegészítő lime-os és citrusos ízekkel. Lecsengése hosszú, krémes, vajas.
A Pécsi Egyetemi Borbirtok válogatott borait – és a Nadír 63 pezsgőt – ősztől külön a tételekhez megálmodott ételekkel együtt is meg lehet kóstolni. A kezdeményezéshez a Főtér Borbár, a Kikelet Étterem, a Tenkes Csárda és a Zsolnay Étterem csatlakoztak. A Rose Novum 2019, a Zenit 2019, a Kadarka 2019, a Cirfandli 2017 és a csúcsbor Summa Merlot 2017 játékos recepteket ihlettek. A gasztronómia szerelmesei maguk is megalkothatják a fogásokat, ugyanis a receptek az UnivPécs weboldalán (univpecs.com) olvashatók lesznek.
További infó: Hevér László, főborász; email: [email protected]; +36305163008
Web: https://szbki.pte.hu/ Insta: @pecsiegyetemiborbirtok FB: @pteszbki
Bolt: https://www.pannonborbolt.hu/boraink/pecsi-borvidek/pte_szbki
Fotók: Csortos Szabolcs