Az utóbbi napokban nem nagyon csökkent 30 fok alá a hőmérséklet, hőségriasztást is kiadtak. Ugyan kinek van kedve ilyenkor az amúgy is meleg lakást még inkább felfűteni a sütő vagy a tűzhely beindításával? Lokodi Ákos pécsi séf ajánlásával mutatunk néhány remek receptet, amikhez nincsen szükség hőkezelésre, csupán egy kis kreativitásra. Ráadásul rendkívül könnyed ételekről van szó, amiket a hőségben is simán fogyaszthatunk a szervezetünk túlzott megterhelése nélkül.
Andalúz gazpacho
Lazactatár
Hozzávalók: 40 dkg lazacfilé, 1 nagy érett avokádó, 3 evőkanál extra szűz olívaolaj, 2 lime leve, 1 csokor újhagyma, 1 csokor kapor, 2 gerezd fokhagyma, csipetnyi fehérbors, csipetnyi őrölt gyömbér, 1 csipet só, 1 mokkáskanál szardellakrém
Elkészítés:
Az esetleges szálkákat kihúzzuk a lazacfiléből, a bőrét lefejtjük, a halhúst apró kockákra vágjuk, sózzuk, borsozzuk, majd hozzátesszük a gyömbért és a szardellakrémet. Az egyik lime héját és a fokhagymákat ráreszeljük, a citromok levét kicsavarjuk és mag nélkül ráöntjük, jól összeforgatjuk a hallal.
Az érett avokádót kétfelé vágjuk, magját kivesszük, meghámozzuk és apróra vágjuk. A kaprot és az újhagymát is összevágjuk, majd mindezt az olívaolajjal együtt a halunkhoz tesszük. Óvatosan átkeverjük és szükség esetén utánaízesítünk. Jól kihűtve (körülbelül 1,5-2 óra után), pirítóssal kínáljuk!
Gyors, joghurtos jégkrém
Hozzávalók: 20 dkg gyümölcs, 2 dl natúr görög joghurt, 1 ek citromlé, 2 ek méz
Elkészítés: A gyümölcsöt megtisztítjuk és a mézzel aprítóba vagy turmixgépbe tesszük, összeaprítjuk. Hozzákeverjük a joghurtot és a citromlevet, és alaposan összekeverjük.
A masszát fagyiformába tesszük, és néhány órán át a mélyhűtőben pihentetjük. A krémesebb állagért 20 percenként keverjük át!