-0 C
Pécs
vasárnap, november 17, 2024
KezdőlapAbszolút NőFészekNem drága, ha magadra főzöl

Nem drága, ha magadra főzöl

Akik egyedül élnek, sokszor inkább ételt rendelnek maguknak arra hivatkozva, hogy egy személyre főzni nem gazdaságos és sok időt vesz igénybe. Megmutatunk néhány olyan fogást, amihez nincs szükség különösebben felszerelt konyhára és spejzra, ráadásul hamarabb elkészülnek, mint ahogy a pizzafutár megérkezik.

Persze tudjuk, hogy nem csak pizzát lehet rendelni, hanem tulajdonképpen bármilyen fogást. Viszont hosszú távon ez nagyon költséges, ráadásul nem is túl egészséges. Hiszen bármilyen jó is az étterem, ahonnan rendelünk, nem tudhatjuk pontosan, miként és milyen alapanyagokból készült el a vacsoránk. Ellenben, ha magunk készítjük, pontosan tudjuk, mennyi olajat, fűszert, cukrot használtunk fel és magunk is meggyőződhetünk a felhasznált alapanyagok minőségéről.

A felsorolt ételek mindegyike kijön ezer forint alatti összegből. Ha valakinek teljesen üres a konyhája, akkor is néhány ezerből be tudja szerezni a legfontosabb alapanyagokat: alapfűszerek, olaj, rizs, tészta, ecet stb. A többi pedig egy személyre tényleg szinte fillérekből kihozható.

Igaz, rendelni is lehet ezer forint alatt, ám ne felejtsük el, hogy egy jobb pizza már legalább 1300 forintba kerül. A pár száz forintos rendelős ételek minősége kétes, ráadásul többnyire zsírban tocsognak. Sőt, sok helyen megadják a minimális rendelés összegét, ami általában az ezer forintos lélektani határ.

Variációk csirkemellre

A csirkemell filé kilója ezer forint körül mozog, azonban egy személynek fél kiló is elegendő 2 étkezésre (attól függ, mennyire nagy étkű az illető). Vagyis egy adag kb. 250 forint. Az alábbiakban három változatot mutatunk arra, hogyan készítheted el gyorsan és finoman.

 

[box title=”Natúr szelet rizzsel vagy polentával” box_color=”#9ffe48″]

Leggyorsabban a natúr csirkemell készül el, amit a teljesen kezdő szakácsok is meg tudnak csinálni: szeleteld fel a csirkemell filét, sózd-borsozd mindkét oldalát, kicsit hagyd állni a hűtőben, majd kevés olajon süsd át. Ízlés szerint más fűszereket is használhatsz, de nagyon finomak a különböző sültcsirke fűszerkeverékek is.

Mellé köretnek főzhetsz rizst, de akár polentát is – utóbbi receptje ebben a cikkben olvasható, ahol egyébként további köreteket is bemutattunk. Ha a natúr szeletet túl száraznak találod, összedobhatsz mellé egy gyors öntetet is (amihez szerencsés esetben készenlétben állnak a hozzávalók):

  • 400 ml víz
  • 75 ml ecet 30 ml olaj
  • 2 tk. mustár
  • 1 tk. cukor
  • 1 tk. só
  • őrölt bors

A vizet keverd el az ecettel, sóval és cukorral, majd add hozzá a mustárt és az olajat, végül keverd krémesre botmixerrel és ízesítsd borssal.

Matek:

Egy kiló (!) rizs: 300 Ft, a hús a fentiek alapján kb. 250 Ft, vagyis ez az étel 550 Ft-ból kijön – ha úgy vesszük, hogy a korábban felsorolt alapok megvannak otthon.[/box]

csirke rizs

 

[box title=”Csirkés saláta” box_color=”#fff437″]

Ehhez vágd kockákra a csirkemellet, ízlés szerint fűszerezd, süsd meg serpenyőben kevés olajon. A salátához válogatsz ízlés szerint alapanyagokat, de még az összevágással se kell bajlódni, ha előcsomagolt salátamixet veszel.

Öntetnek ízlés szerint bármit használhatsz, mi most egy mediterrán dresszinget mutatunk (ami egyébként húsokhoz is illik):

  • 1 csokor petrezselyem (zöldje)
  • 2 gerezd fokhagyma
  • só ízlés szerint
  • bors ízlés szerint
  • 1 citromból nyert citromlé
  • 1 ek. olívaolaj

A hozzávalókat merülőmixerrel turmixold össze, és öntözd meg vele a salátát.

Matek:

Salátakeverék: 250 Ft, ugyanennyi a hús is, az öntethez szükséges fokhagyma, citrom és petrezselyem együtt kihozható legfeljebb 300 forintból. Vagyis a végösszeg 800 forint körül mozog. És az olívaolaj sem olyan nagy luxus, hiszen egy litert sok-sok alkalommal felhasználhatsz.[/box]

csirkesali

 

[box title=”Csirkés tésztasaláta” box_color=”#ed0086″]

Ehhez a fogáshoz sem kell nagy költségekbe verned magad. Megteszi bármilyen tészta, ami van otthon, az egyéb pedig ízlés kérdése. Szükséged lesz még csirkemellre, zöldségekre – ezeket kell összekeverni, meglocsolni valamilyen finom öntettel és már kész is a könnyű ebéd. Mutatunk egy példareceptet:

Hozzávalók:

  • tészta
  • csirkemell
  • uborka
  • paprika
  • kefir
  • mustár
  • majonéz
  • petrezselyem

Elkészítés:

A tésztát főzd meg (egy személyre kb. 100 g is elég). A csirkemellet kockázd fel, fűszerezd ízlés szerint. Teflonedényben kevés olajban süsd ki és keverd a tésztához. A paprikát és az uborkát vágd apró darabokra, majd keverd a tésztához. Öntet: 1 pohár kefirt keverj össze 1 evőkanálnyi mustárral és 1 evőkanálnyi majonézzel, adj hozzá 2 kiskanál szárított petrezselymet, 2 csipet sót és 1 csipet borsot. Jól összekeverve öntsd a tésztasalátához.

Matek:

Teljes kiőrlésű tésztát is lehet kapni már 300 Ft körül, mellé a hús 250-ért, plusz egy darab paprika és uborka kb. 300, így ez a fogás is ezer forinton belül kihozható, ráadásul nagyon hamar elkészül.[/box]

saláta

 

(A cikkben említett árak tájékoztató jellegűek!)

Hirdetés
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő