-0 C
Pécs
kedd, november 19, 2024
KezdőlapAbszolút NőFészekNem mindegy, mit csipeget a csemete

Nem mindegy, mit csipeget a csemete

Magyarországon a gyerekek több mint negyede túlsúlyos, alig sportolnak, hosszú órákat ülnek a számítógép előtt, és emellett folyamatosan nassolnak. A szülők egy része pedig csak sajnálkozik, és tilt, ahelyett, hogy megmutatnák a kamaszoknak, milyen édességekkel válthatják ki a nutellás gofrit, illetve a chipset. 

A gyermekkori elhízás napjainkban egy egyik legégetőbb egészségügyi probléma. A PTE Gyermekgyógyászati Klinikája tíz éve vesz részt olyan európai szintű kutatásokban, melyek a túlsúly okaival és a prevenció lehetőségeivel foglalkoznak. Korábbi cikkünkben beszámoltunk arról, hogy hamarosan Pécsen is létrehoznak egy Regionális Megelőzési Központot, ahol az orvosok programokat dolgoznak majd ki a civilizációs betegségek és a gyermekkori elhízás megelőzésére. És most lássuk mit tehetnek a szülők, otthon, a konyhában.

Azt talán nem kell elmondani, hogy bármilyen nyers zöldség, gyümölcs, vagy olajos mag remek rágcsálnivaló lehet a főétkezések között. Ugyanakkor abban sincs semmi kivetnivaló, ha a gyerkőcök néha igenis édességet szeretnének enni. Ilyenkor vethetjük be az alábbiakat. 

[box title=”Karamellizált almás morzsatorta” box_color=”#fef362″ title_color=”#070707″]

Hozzávalók 4 személyre:

  • 12 dkg őrölt mandula
  • 1 tk. őrölt fahéj
  • 12 dkg vaj
  • 1 kis üveg méz
  • 12 dkg lágy zabpehely
  • 6 alma

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 160 fokra. Keverjük össze a mandulát a fahéjjal, majd adjunk hozzá 10 dkg vajat, és ujjaink segítségével alaposan morzsoljuk el. Keverjünk bele 4 evőkanál mézet és a zabpelyhet. Ezután hámozzuk meg az almát és vágjuk vékony szeletekre. Terítsük a gyümölcsöt a maradék vajjal kikent edény aljára, és csurgassuk meg egy-két kanál mézzel. A tetejére szórjuk a morzsakeveréket úgy, hogy teljesen betakarja a gyümölcsöt, de ne nyomkodjuk le. Süssük kb. 30 percig, amíg a teteje szép aranybarna nem lesz. Tálaljuk melegen, esetleg vanília fagylalttal.[/box]

alma torta

[box title=”Kölespuding piros gyümölcsökkel” box_color=”#f64c3c” title_color=”#050404″]

Hozzávalók 4 személyre:

  • 12 dkg köles, 30 percre vízbe áztatva
  • 5 dkg nyírfacukor (vagy méz)
  • 1 kiskanál fahéj
  • 1 dl tejszín
  • 30 dkg piros bogyósgyümölcs vegyesen
  • 1 evőkanál agavészirup

Elkészítés: 

A kölesről öntsük le az áztató vizet, mossuk át alaposan, majd két-két és félszeres mennyiségű vízben főzzük puhára. Ízesítsük a nyírfacukorral és a fahéjjal, majd a tejszínt keverjük bele. Botmixerrel turmixoljuk pudingsűrűségűre, öntsük szilikonformába és hűtsük le. A gyümölcsökből egy kevés vízzel és az agavésziruppal főzzünk mártást, és még forrón csorgassuk a hideg pudingra.[/box]

gyümölcs nyalóka

[box title=”Étcsokoládés gyümölcsnyalókák” box_color=”#ac9aec” title_color=”#030303″]

Hozzávalók 4 személyre:

  • 20 dkg 60%-os kakaótartalmú étcsokoládé
  • 1 evőkanál vaj
  • 1 vaníliarúd kikapart magjai
  • 5 dkg nyírfacukor
  • 0,5 dl tejszín
  • 40 dkg eper, szárától megfosztva (bármilyen más gyümölcs is megfelel)

Elkészítés:

Az étcsokoládét olvasszuk meg vízgőz fölött, majd a tűzről lehúzva a vajat, a vaníliát és a nyírfacukrot keverjük hozzá. Végül a félig felvert habtejszínt is forgassuk bele. A gyümölcsöket szúrjuk hurkapálcára, és mártsuk az olvadt csokoládéba. Miután a csokoládé az eperszemeken megdermedt, azonnal fogyaszthatja a család.[/box]

Hirdetés
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő