A szakértő szerint jövő év februárjáig is kitarthat az áremelkedés.
Raskó György agrárközgazdász az RTL-nek kifejtette, az élelmiszerek folyamatos drágulásának számos oka van.
- A nyári aszály miatt 1000 milliárd forint körüli veszteséggel kell megküzdeniük a gazdáknak.
- A mezőgazdaság energiaigényes ágazat, az ehhez szükséges gázt és elektromos áramot pedig most nagyon drágán tudják venni.
- A műtrágya több mint négyszeresére drágult az elmúlt évhez képest.
- Ismét nőtt a kukorica, a búza és az árpa ára.
- Óriási, egyben elkerülhetetlen pluszköltség, hogy a kiscsibéknek, malacoknak fűteni kell.
A szakértő a portálnak azt is elmondta, arra számít, ha az élelmiszerárstopot esetleg megszüntetik január elsejével, akkor néhány alapvető élelmiszer, elsősorban a növényi olaj, a napraforgóolaj nagymértékben drágulni fog.
Raskó szerint a végtelenségig növekvő árakat a kereslet csökkenése állíthatja meg, hiszen a fizetőképes vásárlók száma egyre zsugorodik Magyarországon, és ennek már látszanak jelei. De az is meglehet, hogy a szabad piaci mozgás eredményeként – ha a gazdák itthon nem tudják megfelelő áron eladni a terméküket, külföldön értékesítenek – mégsem fognak jelentősen csökkenni az élelmiszerárak – foglalta össze az RTL-nek.