Zöldségeket, mártásokat kóstoltatott a pécsi közétkeztetést végző cég a város főterén a napokban. Volt füstölt sajtos brokkolikrém és sült céklából készült mártás is. Egyeseknek egészen bizarr élményt jelentett zöldségmártásokat kóstolni, másoknak viszont kifejezetten ízlett.
Céklakrém, mellette padlizsánkrém, majd sajtos brokkolikrém és cukkinikrém. Amihez pedig adták: zellerszár, retek, sárgarépa, uborka. Ilyen és ehhez hasonló étkekkel kóstoltatták az embereket Pécs főterén a Hungast szakácsai. Ezeket az alapanyagokat, ízeket ugyanis a napi menükben is használják.
A pécsiek jó részének ízlett a kóstoló, bár sokan voltak, akik szerint „bizarr dolgok” ezek a zöldséges krémek.
– Finom volt a sárgarépa, bár lehetett volna édesebb, a brokkolikrém viszont nagyon jó volt – lelkendezett Kovács Borbála.
Több száz pécsi ette végig a kóstolókat a főtéren. Sokak egyébként idegenkedtek attól, hogy zöldségekkel mártogassanak zöldségkrémeket.
– Nem szokványos ízek ezek. Nem szokott az ember zöldségkrémbe zöldséget mártogatni. Kicsit furcsa érzés – magyarázta Békés Ági, aki a zellerszárat próbálta cukkinikrémmel.
Amint azt a Hungast gasztronómiai vezetője elmondta lapunknak, sok iskolában is ilyen étket készítenek uzsonnára, ezek ugyanis egészségesek, könnyűek, de táplálóak. Végh Tamás szerint tisztában vannak azzal, hogy sok gyerek és szülő furcsának találja ezeket a finomságokat.
– Sok esetben azt látjuk, hogy idegenkednek ezektől az ételektől, egyszerűen nem szokták meg vagy nem ismerik az ízüket. Ellenben, ha egyszer megkóstolják, akkor már tetszik, és ízlenek nekik ezek a számukra érdekes ízek – magyarázza Végh.
A Hungast gasztronómiai vezetője elárulta: nem véletlenül használnak fel ilyen sok zöldséget a menük elkészítése során. Ennek az étrendnek ugyanis számos jó hatása van: betegségeket lehet megelőzni a segítségével, sok vitamint tartalmaz, kevés bennük az „üres kalória” és szénhidrát, valamint a cukor.
Úgy tudjuk, a városi közétkeztetéssel kapcsolatban hetven iskola közül mindössze öt jelezte, hogy probléma van a menüvel, a tízóraival, az uzsonnával.
– Ezen iskolák számára felajánlottuk, hogy a szülők egy héten keresztül megkóstolhatják, mit eszik a gyerek. Azt tapasztaltuk, hogy azok a szülők, akik hajlandóak voltak a kóstolásra, megváltoztatták a véleményüket – mondja büszkén Végh.
Szerinte ugyanakkor megdöbbentek azon, hogy volt olyan „problémás” iskola is, ahol ugyan 600 gyermek étkezik, de csak alig több mint húsz szülő vett részt a próbán. A többiek nem akarták még megkóstolni sem az ételeket. Hogy ez utóbbi melyik intézmény volt, azt nem árulta el.