Vannak olyan élelmiszerek, amiket teljesen feleslegesen zsúfolunk bele a hűtőbe. Sokkal jobban tesszük, ha inkább a spájzban vagy a konyhaszekrényben tartjuk őket, az alacsony hőmérséklet miatt ugyanis elveszthetik a zamatukat. Megmutatjuk, mostantól melyik élelmiszereket ne tedd a hűtőszekrénybe bevásárlás után.
Paradicsom
Alacsony hőmérsékleten a paradicsom elveszíti a zamatos ízét, ráadásul a hideg levegő megállítja az érési folyamatot is. Ez utóbbi azért is fontos, mert a multik, ahol az emberek nagy része még mindig előszeretettel vásárol, tele vannak import paradicsommal, vagyis gyakran kifejezetten éretlenek, amikor a boltok polcára kerülnek. Jobb, ha egy tálban vagy kosárban tárolod a konyhapulton.
Bazsalikom
A bazsalikom a hűtőben hamar megfonnyad, ráadásul intenzív illatát átveheti a többi ott tárolt étel is. Hogy friss maradjon, inkább tedd egy pohár vízbe, mint a vágott virágot, így azért pár napot biztosan eláll. De akár a balkonon is termeszthetsz bazsalikomot, erről itt írtunk korábban.
Burgonya
Ha a krumplit a hűtőszekrényben tárolod, a hűvös miatt a benne lévő keményítő hamar cukorrá alakul át, aminek eredményeként édes, szemcsés burgonyát fogsz kapni. A legjobb pincében vagy valami ahhoz hasonló, sötét, hűvös, de nem hideg helyen – társasház esetén akár az alagsorban – tárolni egy jól szellőző kosárban, esetleg papírzacskóban. Semmiképp ne hagyd műanyagzacskóban, mert ott hamar megrohad. Ha nagyobb mennyiséget veszel, válogasd át és dobd ki a már romlásnak indult, sérült darabokat.
Hagyma
A vöröshagyma a hűtőben megpuhul és penészes lesz, így inkább hűvös, száraz helyen, mondjuk a spájzban érdemes tárolni. A fokhagyma esetén a legjobb, ha felfűzve felfüggeszted valahová, akár a konyhában is elvan. A magasabb víztartalmú hagymafajták, például a snidling viszont kifejezetten jól érzi magát a hűtőszekrényben.
Kenyér
A hűtőben hamar kiszáradnak a kenyérfélék. Ha valami miatt túlvásároltad magad, esetleg egy hosszú hétvégére, ünnepekre készülsz, inkább alaposan becsomagolva tedd a fagyasztóba a kenyeret. Ott sokáig eláll és miután kiolvad, frissnek fog hatni, főleg, ha pár percre bedugod a sütőbe.
[box title=”Mit, hol?” box_color=”#ff4848″]
Az sem mindegy, mit, hol tárolunk a hűtőben, nézzük a legfontosabb szabályokat:
A legalsó polcon van a leghidegebb, 0 – 5 fok. Itt célszerű tárolni a húsféléket, de csak 1-2 napig.
A középső polcokon, 4 – 5 fokon legyenek a tejtermékek, felvágottak.
A felső polcon, kb. 8 fokon tartsd – pár napig – a kész ételeket, süteményeket.
Az alsó fiókokban van a helyen a zöldségeknek és gyümölcsöknek, itt, 2 – 8 fok közötti hőmérséklet van.
A hűtőszekrény ajtaján, kb. 10 fok van, ide érdemes tenni a tojást, innivalókat, gyógyszereket, élesztőt stb.
[/box]