Az országban több helyen már megkezdődött, máshol még csak készülnek a szüretre. A korai érésű szőlőknél pedig már a mustot érlelik, ám komoly veszélyek leselkednek azokra, akik ilyenkor lemennek a pincékbe…
A szőlő levének erjedésekor mustgáz keletkezik, amely nem megfelelő körülmények között nagy veszélyt jelent. Szellőztetéssel, valamint szén-dioxid-érzékelő elhelyezésével elkerülhető, hogy felhalmozódjon vagy balesetet okozzon a gáz – derül ki a katasztrófavédelem összefoglalójából.
Minden évben sokszor riasztják ilyen esetekhez a tűzoltókat,
pedig a baleseteket könnyen megelőzhetnénk.
Mint ismert, a szén-dioxid önmagában nem mérgező, azonban mivel nehezebb a levegőnél, egy szellőzés nélküli pincéből kiszorítja azt. Aki ilyen pincébe megy le, rövid idő alatt oxigénhiányos állapotba kerül, ennek legfontosabb tünetei a szédülés és a fáradtságérzet.
Majd jön az eszméletvesztés, végül a fulladás…
Egy liter erjedő must csaknem 42 liter szén-dioxidot termel. Ezért fontos, hogy szellőztessük a pincéket, sőt, szén-dioxid-érzékelőt is felszerelhetünk. Létezik a gyertyás módszer is, azzal ellenőrizhetjük, van-e elég levegő a pincében.
Ha a gyertya elalszik, életveszélyes a pincébe menni!
A szén-dioxiddal telített pincébe csak sűrített levegős légzőkészülékben szabad bemenni, ha baleset történik, azonnal hívjuk a 112-es segélyhívó számot, és kérjük a tűzoltók segítségét – javasolják a katasztrófavédők.