A villányi borászok szerepeltek a legeredményesebben a Pannon Borrégió borainak a napokban tartott megmérettetésén: a legjobb 25 bor közé 13 villányi, 5 szekszárdi, 3-3 tolnai és pécsi, valamint egy olyan került be, amelynek alapanyaga több helyről származik.
A szervező Pannon Borrégió és a Pécsi Borozó gasztronómiai és bormagazin hétfőn közleményben arról tájékoztatta az MTI-t hogy az idén negyedik alkalommal megrendezett TOP 25 versenyre minden eddiginél több, 50 pincészet 151 borát nevezték.
„A Pannon Borrégió TOP25-ön évente 10-15 százalékkal több bor verseng a bekerülésért, ez is jelzi, hogy a díj egyre komolyabb rangot és elismerést jelent a bortermelőinek” – hangsúlyozták.
A borokat ezúttal 21 szakértő, köztük Durda Katic, Szerbia kétszeres sommelierbajnoka is pontozta. Öt olyan borászat volt, amely két borral is az élmezőnybe került.
A legjobb 25 bort a nagyközönség is megkóstolhatja június 18-án szombaton a pécsi Hotel Palatinus Bartók termében, az eseményre 300-an válthatnak jegyet. A program kísérőrendezvényként ugyanott helyi termékek, sajtok és csokoládék bemutatójára is sor kerül.
A szervezők aznap délelőttre kóstolósorozatot terveznek 50 ember részvételével. A vendégeknek külföldi és hazai szakemberek tartanak mesterkurzusokat, tematikus kóstolókat. Bemutatják a horvát olaszrizlingeket, a szerbiai őshonos szőlőfajtákat, és a Pannon Borrégió két jellegzetes bortípusát is.
A pécsi, szekszárdi, villányi és tolnai borvidékből álló Pannon Borvidéki Régiót 2008 novemberében hozta létre az akkori agrárminiszter, feladatául pedig a marketing egységesítését, a fajták összehangolását és a borrégió országos képviseletét jelölte meg. A régió borainak piacra jutását egy borturisztikai centrum is segíti, amely tavaly októberben nyílt Pécsen, a Vince Utcai Kreatív Inkubátorházban.