Pécs egy komplett kis fűszeres konyhakert, közterületei tele vannak illatozó zöldfűszerekkel, amelyek tökéletesek lehetnek egy gyorsan összedobott spagettibe. Szedésük és fogyasztásuk mégsem ajánlott.
A szemfüles sétálgatók a belvárosban és Pécs más közterületein is belefuthatnak különböző fűszernövényekbe, amelyekről sokan úgy vélik, hogy simán fel lehet őket használni a vacsorára készített olaszos tésztaételek megbolondítására. Nos, a helyzet egy kicsit más, ugyanis a városban termő zöldfűszerek és egyéb ehető fűszernövények nem azért ontják magukból az étvágygerjesztő illatokat, amiért gondolnánk.
Nagy Ervin, a Biokom zöldterület-gazdálkodási részlegvezetője lapunknak elmondta, hogy a fűszernövények városi kiültetésére pár éve a városvezetés kezdeményezése után került sor. Régóta tervezték már ugyanis, hogy a pécsieket és a városba látogatókat – a mediterrán hangulatot erősítve – zöldfűszer-illattal bódítják majd el.
Ez pedig be is jött, Pécsett ugyanis számos közterületen illatoznak már az olyan klasszikus fűszerek, mint a rozmaring, a bazsalikom, a zsálya, a lestyán, de még a mángold is. Hogy mégis hol? A Széchenyi téren, az Apáczai Csere János téren, a Mecsek Áruház előtt, a Boldogságház udvarán, a Barbakán kertben és a Berek-sétányon.
A kellemes illatok azonban senkit ne befolyásoljanak, a városi fűszernövényeket a Biokom szakemberei nem azért ültették, hogy mindenki kedvére szüretelhesse őket. Természetesen a lehetőség adott a növények leszedésére, és senki nem fogja meggátolni azokat, akik a legközelebbi térről hozzák a friss bazsalikomot a készülő spagettibe, azt azonban érdemes tudni, hogy ezeknek a növényeknek nagyrészt olyan díszváltozatával találkozhatunk a városban, amelyek nem feltétlenül ételekbe valók.
Ezen felül pedig jó, ha tudjuk, hogy a városban ültetett – vagy csak spontán nőtt – növények, így a zöldfűszerek is olyan forgalmas helyek közelében nőnek, ahol még éri őket a kipufogógáz és más, egészségre ártalmas anyagok, ebből kifolyólag pedig fogyasztásuk sem ajánlott.
A városban növő – de nem a Biokom által termesztett – gyümölcsfákkal is ez a helyzet, ez a probléma viszont kicsit komolyabb, ugyanis a vadkörtét, vadszilvát és a vadalmát is többen pálinka- és lekvárfőzési célokkal szüretelik. Ez a veszély a zöldfűszereket azért egyelőre még nem fenyegeti.
Az intenzív egynyári virágoktól roskadozó közterületi virágágyásokba ültetett fűszernövények tehát inkább csak illatukkal és látványukkal, színükkel-formájukkal emelik a város hangulatát és nyárias szépségét, mindemellett pedig népszerűsítik is ezeket a hasznos növényeket, mondta Nagy Ervin.