Csaknem 30 millió forintos közös horvát-magyar gasztronómiai projekt indul idén. A Pécs-Mecseki Borút Egyesület a gasztrokulturális örökség ápolására nyert támogatást. A horvát Jagodnjak járással közösen egy tradicionális kolbászt, a kulent népszerűsítik.
A lehető legvékonyabb szeleteket próbálja vágni a séf. A kulen így jó a szakértők szerint. A kolbász déli szomszédunk egyik tradicionális étele.
Andelko Balaban, a horvátországi Jagodnjak járás vezetője elmondta:
– A kulen a horvátországi Baranya egy jellegzetes étele. Egy olyan kolbász, amit a sertés vakbelébe töltenek. Elkészítése azért is különleges, mert legalább 180 kilós, hagyományosan nevelt disznóból készül, és a kolbászt legalább hat hónapon át érlelik.
A kulent ezentúl hazánkban is népszerűsítik. A Pécs-Mecseki Borút Egyesület fő célja a pécsi borvidék termelőinek megismertetése. E munkához most ezzel az étellel is hozzájárulnak.
Gonda Tibor, a Pécs-Mecseki Borút Közhasznú Egyesület elnöke hozzátette:
– Gasztrokulturális örökségünk ápolása is fontos feladat, ehhez nyújt segítséget a most induló horvát-magyar közös projekt.
A program mintegy 30 millió forintból valósul meg. Többek között készül fesztiválnaptár és könyv is, de a tervek szerint minden jelentősebb rendezvényen is népszerűsítik a pécsi borvidéket és a kulent.