Nagy érdeklődés mellett zajlott le március 23-án a Közétkeztetési Szakácsverseny utolsó fordulója. Az elődöntők során kiválasztott 12 legjobb csapat mérte össze tudását. Szoros küzdelmet követően, végül a pécsi Hungast csapat állhatott a dobogó legfelső fokára. Mutatjuk a nyertes menüsorukat.
Az idei megmérettetés a farsang, a hagyomány és a megújulás jegyében zajlott. A verseny célja a hagyományos ízek megőrzése mellett az ételek modernizálása, a friss, hazai alapanyagok felhasználásának ösztönzése, a közétkeztetés népszerűsítése és minőségének javítása, fejlesztése volt. Ebben a szellemben a verseny kötelező elemeként a fánknak, alapanyagként a sütőtöknek, míg meglepetés összetevőként az akácméznek kellett a menüsorokban megjelennie – olvasható a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) honlapján.
A háromfordulós versenyre összesen 28 csapat nevezett.
A végső „rangadónak” a SIRHA Budapest kiállítás adott otthont március 23-án, ahol a 12 legjobb csapat készíthette el valamely magyar tájegység hagyományos, háromfogásos farsangi ételsorát.
Pécsi csapat lett a legjobb
A fődíjat a pécsi Hungast csapata – Lovay Gergely, Berényi Máté, Végh Botond, Kerekesi Irán – vihette haza, mint írta a Nébih, rendkívül ötletes és gusztusos, a versenykritériumoknak mindenben megfelelő ételeiért.
Íme a menüsoruk:
- előétel: kacsahússal töltött tavaszi tekercs, puy lencseragu, zellerpüré, petrezselyemolaj, zöldborsócsíra
- főétel: brézelt marhanyak, birsalmás lilakáposzta, birspüré, gránátalmazselé, mustáros burgonyapüré
- desszert: minifánk sütőtökös-fehércsokoládés panna cotta, sütőtöktextúrák, sajttorta
A Közétkeztetési Szakácsverseny 2021-2022 a Közétkeztetők és Élelmezésvezetők Országos Szövetsége (KÖZSZÖV), a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség (MNGSZ), valamint a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) közös szervezésű szakmai eseménye.