Éppen benne vagyunk a nyár legjobb időszakában, legalábbis, ami a gyümölcsválasztékot illeti. Az ember azt sem tudja, mit tegyen be a kosarába: görögdinnyét, sárgadinnyét vagy barackot? A válasz: az összeset, mert ha véletlenül megmarad egy kevés, akkor isteni ételek készülhetnek belőlük!
[box title=”Vörösboros-mazsolás dinnyeleves” box_color=”#ffaf96″ title_color=”#090606″]
Hozzávalók – két adag
Leves
- 0.5 kg görögdinnye
- 2 teáskanál cukor
- 2 teáskanál méz
- 0.5 db citrom
- 1 dl édes vörösbor
- 1 szál menta (5-6 levél+2 csúcs)
- 1 teáskanál vaníliás cukor
- 3 dkg mazsola
- 3 teáskanál rum
- 1 kávéskanál szegfűszeg
- 1 kávéskanál fahéj
- gyömbér ízlés szerint
Pirítós
- 2 szelet toast kenyér
- 3 dkg füstölt sajt (2 szelet)
- 3 dkg földimogyoró (pirított)
Elkészítés:
A mazsolát rumba áztatjuk, a citromhéját lereszeljük, majd a levét kifacsarjuk. A behűtött dinnye mag nélküli részéből kis golyócskákat vájunk, félretesszük. A maradék dinnyét felvagdossuk, a magokat eltávolítjuk, betesszük egy keverőedénybe, s a többi hozzávaló hozzáadásával (a mazsola kivételével) botmixerrel összekeverjük. Betesszük a hűtőbe néhány órára. Tálaláskor a mogyorót megpirítjuk, a toastot a füstölt sajttal néhány percig grillezzük. A levest egy tálba öntjük, belerakjuk a félretett dinnyegolyócskákat, szórunk rá mazsolát, mogyorót, s díszítjük mentacsúccsal. Grillezett sajtos toasttal fogyasztjuk, melyre szórunk a pirított mogyoróból.[/box]
[box title=”Sárgadinnye süti” box_color=”#fddb52″ title_color=”#010101″]
Hozzávalók – nyolc adag
1 db tojás
80 ml napraforgó olaj
12 dkg cukor
2 teáskanál vanília kivonat
12 dkg sárgadinnye (pürésítve 175 ml)
15 dkg finomliszt
2 dkg zabpehelyliszt (darált zabpehely)
1 csipet só
0.5 teáskanál szódabikarbóna
0.5 teáskanál sütőpor
1 teáskanál fahéj
0.5 teáskanál gyömbér
10 dkg szeder (vagy bármilyen gyümölcs)
1 g vaj (a formát kikenni)
Elkészítés:
A tojást keverjük el az olajjal, cukorral, vaníliával meg a sárgadinnye pürével. A lisztet keverjük össze a zabpehellyel, sóval, szódabikarbónával, sütőporral, fahéjjal meg a gyömbérrel. A nedves hozzávalókat öntsük a lisztes keverékhez, alaposan dolgozzuk el. Öntsük egy vajazott, lisztezett formába, majd a tetejét rakjuk ki a választott gyümölccsel. Ha megvagyunk, süssük meg forró sütőben.[/box]
[box title=”Sárgabarack puding, karamellás mandulával ” box_color=”#cdb2d1″ title_color=”#140e0e”]
Hozzávalók – hét adag
Puding
- 8 db sárgabarack
- 4 ek cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 tasak vaníliás pudingpor
- 3 dl tej
Feltét
- 2 púpozott ek cukor
- 1 ek vaj
- 10 dkg mandula
- 2 db sárgabarack (nem túl érett)
Elkészítés:
Puding
A sárgabarackot forrázzuk le, húzzuk le a héját, vegyük ki a magját, majd vágjuk apró darabokra, ha nem elég puha. Adjunk hozzá egy evőkanál cukrot és a vaníliás cukrot, és főzzük lassú tűzön kb. 10-15 percig, míg folyós lekvár állagú nem lesz. A pudingport keverjük össze 3 ek cukorral, majd apránként adjuk hozzá a 3 dl tejet, és tegyük fel főni. Kevergessük folyamatosan, aztán amikor besűrűsödött, kisebb adagokban adjuk hozzá a megfőtt sárgabarackot. Jól keverjük el, majd tegyük kisebb tálkákba.
Feltét
Vágjunk két keményebb barackot kb. 1-2 cm-es hasábokra. Melegítsünk egy serpenyőben 1 púpos evőkanál cukrot egy evőkanál vajjal, kevergessük folyamatosan, majd mikor elkezd felhabosodni tegyük bele a barack szeleteket, süssük meg mindkét oldalukat, majd tegyük rá a pudingok tetejére. Ha ez megvan, ugyanebbe a serpenyőbe tegyünk még egy púpos evőkanál cukrot és a mandulát. Kevergessük egészen addig, míg a cukor el nem kezd karamellizálódni, és be nem vonja a mandula szemeket. A karamellás mandulát osszuk el a pudingok tetején. [/box]