-0 C
Pécs
péntek, november 22, 2024
KezdőlapAbszolút NőPszichéPörgesd fel az agyad, természetesen!

Pörgesd fel az agyad, természetesen!

A vizsgaidőszak kellős közepén és a munkahét első napján fontos kérdés lehet, hogy miként turbózhatnánk fel kissé a szellemi teljesítőképességünket. Természetesen meglehetősen egyén-  és helyzetfüggő, hogy ki mennyire tud koncentrálni a feladatára, de azért bevethetünk néhány trükköt, ha nem túl rózsás a helyzet. 

Folyadék, folyadék, folyadék

A megfelelő folyadékbevitel nem hangzik túl bonyolult feladatnak, mégis, ha őszintén magunkba nézünk, annak tűnik. Legtöbbünknek minimum magunk mellé kell tenni két palack vizet, ahhoz, hogy „ne felejtsünk el” inni.

A megfelelő mennyiségű tiszta víz vagy tea fogyasztása egyébként azért  fontos, mert az agynak rendkívül nagy a folyadékigénye, hiszen 90 %-a vízből áll!

víz, ivás, folyadék

Szójalecitin

Remek kifogás a gyakori csokoládéfogyasztásra a benne található szójalecitin. Ettől jobban vág az eszünk, a lecitinek ugyanis növelik az agy teljesítőképességét és fokozzák a memóriát, emellett enyhe nyugtató hatásuk is van, így vizsgák előtt kimondottan ajánlott a fogyasztása.A szójalecitin egyik összetevője, a kolin felelős az agyat élénkítő hatásért. A kolin, vagyis B11-vitamin hiánya fejfájást, ingerültséget, emlékezési nehézségeket okozhat.

A csokival azért nem árt óvatosan bánni, a túl sok cukor miatt ugyanis egy idő után széthullik a koncentrálóképesség. Jó hír viszont, hogy magát a szójaleticint megvásárolhatjuk külön is, nem muszáj csokoládéba burkolva fogyasztanunk. Kapható drazsé vagy tabletta formájában, de granulátumként belekeverhetjük a joghurtba is.

Ginkgo biloba

A páfrányfenyőt a buddhista szerzetesek szent faként tisztelték, és a kipusztulástól mentették meg. Kísérletek igazolták, hogy a ginkgo biloba hatóanyagai a legjobb agyserkentők, és az idős korban fellépő agyérelmeszesedést is gátolják. Használata során bőséges lesz az agy vérellátása, így javul a memória, és a koncentrációképesség is. A gyógyszertárakban, drogériákban széles választékban kaphatók a különböző ginkgo készítmények, tabletták, illetve porok.

ginko biloba

Panax ginseng

Kínában, Koreában és Japánban már évezredek óta használják a szervezet erősítésére, fáradtság leküzdésére, meddőség orvoslására, májbetegségre, amnéziára, megfázásra, merevedési zavarokra, valamint a menopauza tüneteinek enyhítésére. A benne található természetes anyagok normalizálják a szervezetünk működését, erősítik a lelki, és a testi ellenállóképességünket, javítják agysejtjeink oxigénfelvevő képességét, az izmaink oxigénfelhasználásának hatásfokát, nem utolsó sorban pedig szívünk anyagcseréjét. A ginzeng fogyasztása nem befolyásolja más gyógyszerek hatását, de bizonyos esetekben körültekintően kell használni, mint például inzulin vagy koffeintartalmú gyógyszerek szedésekor.

tanulás, agyserkentő, fáradtság

Kurkuma

A kurkuma fő kémiai összetevője – a kurkumin – miatt elsősorban gyulladásgátló tulajdonságáról híres, ám ezen kívül vérkeringést serkentő és plakk-lerakódás elleni hatása is van. Emiatt pedig szellemi teljesítőképességünk fokozására is szedhetjük. Fogyasztása biztonságosnak tekinthető. Hosszú időn keresztül történő használata okozhat emésztési zavarokat, hányingert, hasmenést. Epehólyag-problémák esetén pedig nem javasolt a fogyasztása.

[note note_color=”#f99faa”]

Mit még? 

Összetett szénhidrátok: például teljes kiőrlésű gabonák, zöldségek, gyümölcsök, hüvelyesek

Az összetett szénhidrátok az egyszerű szénhidrátokhoz képest lassabban bomlanak glükózzá, ezért egyenletesebb és hosszabban tartó energiát biztosítanak.

Flavonoidok: megtalálható például az áfonyában, szederben, meggyben, csokoládéban, vörösborban, teában.

A flavonoid védi a sejteket a környezeti ártalmaktól, memóriaserkentő hatású és segítséget nyújt agyér-elzáródás megelőzésében.

Omega-3 zsírsavak: forrásai például az olajos halak, halak, illetve a halolaj

A halakban található többszörösen telítetlen omega-3 zsírsavak egyéb egészségvédő hatásaik mellett az Alzheimer-kór ellen is védenek. A szakemberek hetente kétszer, alkalmanként legalább 12 dkg hal elfogyasztását javasolják.[/note]

Hirdetés
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő