Hirdetés

Ha elképzelünk egy reggelihez megterített asztalt, szinte soha nem hiányzik róla a pirítós. Nem véletlen tehát, hogy a kenyérpirító alapvető kelléke a konyhának. Azonban ezek a kis gépek meglepően sok mindenben különböznek egymástól. Rengeteg különböző, praktikus funkcióval rendelkeznek, és ennek köszönhetően sok féle igényt képesek kielégíteni. Segítünk elkerülni a bőség zavarát: a cikkben összefoglaljuk, hogy milyen szempontok szerint válasszuk ki a megfelelő modellt.

Itt lényeg a méret: mekkora kenyérpirítót válasszunk?

Első körben vegyük figyelembe, hogy milyen jellegű kenyeret szeretnénk pirítani a kenyérpirítóban. Ha csak néha egy-egy toast kenyeret szeretnénk megpirítani, elég egy kis kompakt darab, de ha klasszikus, vastagabbra szelt kenyeret is pirítanánk, ajánlott inkább egy szélesebb réssel tervezett modellt választani.

Nagy család: nagy kenyérpirító

Nagy család számára, akik gyakran ülnek le az étkezőasztalhoz, egy extra funkciókkal ellátott nagyobb négy- vagy két hosszú szeletes pirító a megfelelő választás. Illetve ha szeretnénk különböző kenyerekkel, pékáruval kísérletezni, akkor is ezt a verziót ajánljuk.

Az is lényeges szempont, hogy mekkora a nyílások mérete és szélessége. Érdemes inkább egy szélesebb nyílású modellt választani, mert ha éppen egy rusztikus vagy egy kiadós teljes kiőrlésű kenyér van otthon, azt is belehelyezhetjük. A két, hosszú nyílással tervezett modellek nagy előnye pedig, hogy hosszabb szeletek, mint például a parasztkenyér vagy kisebb félbevágott bagettek is beleférnek benne.

Állítható hőmérséklet és idő

Nem elhanyagolható kérdés, hogy mennyire szeretnénk megpirítani a kenyeret. A különböző típusú kenyerek ugyanis másképpen pirulnak. Ráadásul van, aki aranybarnán szereti, és van, aki jobban kedveli, ha sötétebbre, roppanósra pirul a kenyere. Ezt hőszabályozással érhető el, tehát olyat keressünk, ami állítható hőmérséklet-beállításokkal vagy többféle barnulási szinttel rendelkezik.

További hasznos kiegészítők és funkciók

  • A morzsatálca nagyon hasznos kiegészítő. Nagy előnye, hogy ilyenkor az égett morzsát, törmeléket egyetlen mozdulattal el tudjuk távolítani.
  • A melegen tartó funkcióval ellátott kenyérpirító is kiváló választás, ha egyszerre sok mindent csinálunk. Ezzel a beállítással melegen tarthatjuk a szeleteket, míg befejezzük az egyéb tevékenységeket.
  • A kiolvasztó funkciót akkor ajánljuk, ha a fagyasztóból kivett kenyeret szeretnénk megpirítani. Ez a fagyasztott pékárut kíméletesen olvasztja ki, anélkül, hogy kiszárítaná.
  • Ma már bagel beállítással ellátott kenyérpirítók és elérhetőek, de ezek ritkább darabok. Ennek a funkciónak az a lényege, hogy egy gombnyomással be tudjuk állítani, hogy a bagel – de lehet zsemle is -, csak a megfelelő, belső oldalán piruljon.
  • A dizájnról se feledkezzünk meg! Mivel ez a kis gép folyamatosan szem előtt van, érdemes olyat választani, ami illik a konyhához. Ma már elérhető retro, minimál, rusztikus, illetve több színű verzió.

Összegezve tehát olyan tényezők, mint a nyílásméret, a hőmérséklet-szabályozás és az extrák, például a melegen tartás funkció nagyon hasznosak lehetnek ennél az egyszerű kis készüléknél. Jó étvágyat kívánunk a következő reggelihez!

(x)

Hirdetés