Bár ez hatalmas tévedés, valamiért a saláta régóta úgy él a köztudatban mint a nők étele. Most ezt szeretnénk kicsit megcáfolni és mutatni pár olyan receptet, amivel még a férfiak is jóllakhatnak! Tehát következzen néhány tápanyag dús salátarecept a hétvégére az egész családnak!
[box title=”Tejfölös babsaláta” box_color=”#73c487″]
Hozzávalók:
- só, bors
- 2 dl tejföl
- 2 db vöröshagyma
- cukor
- 2 db tojássárgája
- ecet 500 ml fehérbab
Elkészítés: Előző nap áztassuk be a babot, hogy jó puha legyen. Másnap sós vízben puhára főzzük, a tűzről levéve pedig sóval, ecettel, cukorral ízesítjük, majd ebben a lében hagyjuk kihűlni. Simára keverjük a tojássárgákat tejföllel és egy kevés páclével. Vékony karikákra vágjuk a hagymát és a leszűrt babhoz keverjük az egészet.[/box]
[box title=”Lencsesaláta kolbásszal” box_color=”#7dd3ad”]
Hozzávalók:
- 30 dkg lencse
- só, bors
- babérlevél
- 2 db hagyma
- fokhagyma
- 2 evőkanál olaj
- 3 ek. borecet
- 2 ek. cukor
- lilahagyma
- petrezselyemzöld
- metélőhagyma
- 10 dkg kolbász
Elkészítés: A lencsét előző este áztassuk be. Másnap öntsük le róla a vizet, tegyük lábasba, majd újra öntsük fel annyi vízzel amennyi épphogy ellepi. Tegyük bele a babérlevelet, sót, borsot, a megpucolt hagymát és a fokhagymákat, majd főzzük puhára a lencsét. A felkarikázott kolbászt pirítsuk meg egy serpenyőben, és készítsük el hozzá az öntetet. Egy kis üvegben keverjük össze az olajat , sót, borsot , borecetet, cukrot és a kolbász zsírját. A hagymát, a metélőhagymát és a petrezselyemzöldet vágjuk apróra (tehetünk még a salátához kaliforniai paprikát, spenótot és akár almát is felkockázva). A leszűrt lencsét, és a hagymákat keverjük össze, majd végül locsoljuk meg az öntettel.[/box]
[box title=”Gombasaláta camambert-rel” box_color=”#5cb3c7″]
Hozzávalók:
- 1 kígyóuborka
- 2 paradicsom
- olívaolaj
- 10 dkg camembert sajt
- 3-4 fej gomba – de ízlés szerint lehet több is
- 1 retek
- 1 újhagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 15 dkg salátakeverék só, bors
Elkészítés: Vágjuk kockákra a camembert sajtot. A gombát szabadítsuk meg a héjától, vágjuk szeletekre, majd csíkozzuk fel. Ehhez adjuk hozzá a nagyon apróra vágott fokhagymát és újhagymát. Borssal, sóval ízesítsük majd pároljuk puhára. A salátakeverékre szórjuk rá még az uborkát, paradicsomot, retket. A gombát és a sajtot végül oszlassuk el a saláta tetején.[/box]
[box title=”Húsos tésztasaláta” box_color=”#8b73ce”]
Hozzávalók:
- 60 dkg csirkemellfilé
- 25 dkg penne
- 1 finomra vágott vöröshagyma
- 2 evőkanál mustár
- 2 evőkanál citromlé
- 1 dl tejföl
- csipetnyi pirospaprika
- só, bors
Elkészítés: A csirkemellfilét vízben kis lángon főzzük puhára. Közben készítsük el a tésztát és a mártást is. A hagymát és mustárt keverjük össze egy tálban, adjuk hozzá a citromlét, sót, borsot, majd habverővel keverjük össze. Folyamatosan keverve öntsük hozzá a tejfölt, hintsük meg paprikával, és ízlés szerint ízesítsük. A húst vágjuk vékony szeletekre, és keverjük össze a tésztával és az öntettel. [/box]