A vízben hamar megéhezik az ember, nem véletlen, hogy finomabbnál finomabb fogásokat kínálnak a strandbüfék a fürdőzőknek. Az biztos, hogy ezek nem a legegészségesebb és sokszor nem is a legolcsóbb ételek, de nem nagyon van olyan, aki legalább néha-néha ne kívánna meg egy lángost, hekket vagy épp hot-dogot. Most házilag is elkészíthető strandkajákkal lepheted meg a családot, mutatjuk, hogyan!
[box title=”Hekk” box_color=”#f8db5e”]
Hozzávalók:
tengeri haltörzs
1 liter tej (2-4 halhoz)
6-8 gerezd fokhagyma
liszt
pirospaprika
só
bors
olaj a sütéshez
Elkészítés:
Felmelegített, sós-fokhagymás tejben olvaszd fel a fagyasztott haltörzseket. A lecsöpögtetett halat forgasd pirospaprikás-sós-borsos lisztbe. Kellően forró olajban süsd át a hekktörzset úgy, hogy közben átforgatod. Hasábburgonyával, kovászos/savanyú uborkával, kenyérrel tálald.[/box]
[box title=”Lángos” box_color=”#eba8a8″]
Hozzávalók:
50 dkg liszt
3 dkg élesztő
2 dl tej
víz
só
2 ek. olaj
pici cukor
olaj a sütéshez
Elkészítés:
Melegítsd fel langyosra a tejet és a vizet. Tegyél egy pohárba pici cukrot, aztán morzsold bele az élesztőt és öntsd fel 1 dl tejjel. Keverd el a lisztet és a sót egy tálban, nyomj a közepébe egy mélyedést. Abba tegyél 2 ek. olajat, a felfuttatott élesztőt, egy kevés langyos vizet és a maradék tejet. Kezdd el összekeverni, a vizet apránként add hozzá, hogy ne legyen túl híg a tészta. Ha közepesen lágy, tedd kelesztőtálba, és kb. fél órán át hagyd kelni.
Olajozz be egy tálcát és olajos kézzel szaggass rá kis halmokat a tésztából. Konyharuhával takard be, így keleszd tovább. Ha szép nagyra nőtt a tészta, kezdheted a sütést. Egy serpenyőbe önts olajat bőségesen, melegítsd fel alaposan, majd az olajos kézzel jól széthúzott és megformált tésztát helyezd bele. Mindkét oldalát süsd szép pirosra, csepegtesd le és tedd papírkéztörlőre, ami a maradék olajat is felszívja. Tálaláskor ízlés szerint jöhet rá só, fokhagyma, tejföl, sajt és így tovább.[/box]
[box title=”Hot-dog” box_color=”#42eb8e”]
Hozzávalók (4 főre):
4 db hot-dog kifli
4 db virsli
ketchup, mustár, majonéz
pirított hagyma
Elkészítés:
Főzd meg a virslit, vágd félbe a kiflit, kicsit melegítsd meg – a legjobb, ha picit megpirítod. Az apróra vágott pirított hagyma után jöhet ízlés szerint a ketcup, mustár, majonéz és már kész is. [/box]
[box title=”Amerikai minifánk” box_color=”#415781″]
Hozzávalók:
1 tojás
3 ek. tejföl
2 dl tej
5 dkg zsír
1 cs szárított élesztő
1 citrom héja
250 g liszt
100 g cukor
1 cs vaníliás cukor
1 ek. vaníliás pudingpor
csipet fahéj
Elkészítés:
Melegítsd fel a tejet egy bögrében, egy kevés cukrot keverj el benne, majd futtasd fel az élesztőt. Ha felfutott, a többi hozzávalóval együtt öntsd egy nagy tálba és dolgozd össze alaposan. Gyúrd gombóccá a tésztát, hagyd kelni legalább fél órát; utána nyújtsd ujjnyi vastagságúra. Két különböző méretű pohár vagy bögre segítségével szaggasd ki – így lesz karika formája és lyukas a közepe. Tedd a fánkokat sütőpapírral bérelt tepsire, keleszd még legalább 20 percig. Kend meg tojással, majd süsd őket aranybarnára. Le is öntheted házi mázzal vagy ahogy a strandon szokták, csak szórd meg kakaóval/porcukorral/fahéjjal/kókusszal stb.[/box]