Üde zöld színe van, első ránézésre a gyöngyvirágra emlékeztet, és fokhagyma illatot áraszt. Mi az? Hát persze, hogy a medvehagyma. A szezon már itt van, néhány hét múlva teljesen ellepi a mecseki erdőket a pécsiek kedvelt csemegéje. És ha már itt van, süssünk-főzzünk belőle!
Szinte biztos, hogy egyszer az életben minden pécsi szedett már medvehagymát. (Aki nem, az majd fog.) Ki többet, ki kevesebbet, vannak, akik csak egy-egy csokorral szakítanak belőle, de vannak olyanok is, akik rendszeresen járják az erdőt, és szüretelik az aljnövényzetet.
A szabályokat azonban érdemes ismerni. Az erdőgazdálkodásról szóló törvény értelmében ugyanis állami erdőben – nem védett területen – mindenki csak saját szükségleteinek megfelelő mennyiségű gombát és gyógynövényt gyűjthet külön engedély nélkül. Ennek napi mértéke fejenként nem haladhatja meg a két kilót.
Micsoda szerencse, hogy a medvehagymából csak kevés kell, mégis igazán finommá tesz az ételeket!
Hozzávalók 4 főre:
– 8-10 tojás
– 2 nagy csipet só
– 1 dl hideg víz
– 30-40 dkg liszt
– olaj, vaj vagy zsír
– egy marék medvehagyma (ne túlozzuk el a mennyiséget, mert megterheli a gyomrot)
Az elkészítésében semmi különös nincs. A hagyományos nokedlihez képest csak annyi a különbség, hogy a tésztába belekeverjük az apróra vágott, vagy húsdarálón ledarált medvehagymát, és így főzzük ki. Egyesek szerint érdemes még egy kis csalánnal is megbolondítani, ettől még egészségesebb lesz az ebéd.
Hozzávalók 4 főre:
– finomliszt
– pirospaprika
– 2 gerezd fokhagyma
– egy csipet kömény, egy csipet só
– 4-5 szem krumpli
– 1 tojás
– egy fél marék medvehagyma
Készítsünk fokhagymás rántást pirospaprikával. Öntsük fel vízzel, ízesítsük köménnyel és sóval. Majd készítsük el a gombócokat. Pár szem krumplit fűzzünk meg héjastól, ha kész, húzzuk le a héját, és nyomjuk össze villával. Adjunk hozzá egy tojást, pici sót és néhány kanál lisztet, végül adjuk hozzá az apróra vágott medvehagymát. Szaggassuk bele a levesbe és pár percig főzzük.
Hozzávalók 4 főre:
– 2-3 kanál liszt
– egy levesestálnyi sóska
– egy levesestálnyi medvehagyma
– 6 tojás
– 2 kanál tejföl
Készítsünk rántást (fokhagyma nélkül), tegyünk bele a feldarabolt sóskát és medvehagymát, majd öntsük fel vízzel. Amikor forr egyet, csorgassuk bele a tojásokat, finoman keverjük meg, vigyázva, hogy egyben maradjanak. Ezután jöhet bele a só és tejfölös habarás. Ragadozóknak sült füstölt sonkát vagy szalonnát is adjunk mellé. Melegen és hidegen is finom.
Hozzávalók:
– maradék tészta
– medvehagyma
– 2 tojás
Egy példa maradék kifőtt tészta felhasználásra: pici olajon megfonnyasztjuk a medvehagymát, apróra vágjuk és beletesszük a maradék kifőtt tésztát, leöntjük tojással és lepényt sütünk belőle.
[frame]RECEPTVERSENY
Számtalan ételt el lehet készíteni vagy meg lehet bolondítani egy kis medvehagymával, a variációk sora szinte végtelen. Ezért ha a családi receptkönyvben is lapul olyan, amit szívesen megosztana a többi olvasóval, küldje be szerkesztőségünknek a [email protected] e-mail címre. A legjobbak értékes nyereményeket vihetnek haza.
Első díj: két fő részvétele az Ökocsali Gazvacsorán
Második díj: részvétel egy Erdőkóstoló programon
Harmadik díj: Biobia ajándékcsomag (a csomag tartalmaz például: medvehagymás olajat, erdei szederlekvárt, gyógyteákat)[/frame]